Endeavour aka Mladi inspektor Mors S08.03 – “Terminus”

Autobus smrti...

--->prethodna epizoda Endeavour aka Mladi inspektor Mors S08.02- “Scherzo”

“Terminus” je konceptualno jedna od najzanimljivijih epizoda “Endeavour”-a. Zbog toga je još veća šteta što groteskna završnica na samoj granici (neželjene) parodije urušava krajnji utisak.

Novembar 1971 godine. Noćna linija trideset trojke. Neće svi putnici koji su izašli iz tog autobusa na njegovoj poslednjoj stići svome cilju…osim ako osobi koja će biti ubijena taj cilj nije bio smrt.

Mors je na “odmoru”. Javio je da se ne oseća dobro (što jeste istina jer se svakako oseća na onu brlju koju pije). Zanimljivo je da problem sa alkoholizmom kod “mladog” (Shaun Evans sad već ima 42 godine) Morsa toliko potenciran tokom čitave ove sezone da bi kulminaciju doživeo upravo u ovoj epizodi. To je u stvari i jedina prava karakterna nit koju (autor) Russell Davis u osmoj sezoni sprovodi sa svojim mladim detektivom Endeavourom.

Nakon što se, na početku, slučajem ubistva putnika iz noćnog busa, bave samo Thursday i Strange, konačno im se pridružuje i mamurni Mors.

Thursday shvata da je “vrag odneo šalu” i preuzima radikalne mere a Mors se, nakon zimske oluje, zajedno sa drugim putnicima istog autobusa (par dana kasnije) nalazi u napuštenom hotelu u kome se, osam godina ranije, desio masakr.


Dakle, nakon relativno uobičajenog početka sada imamo gomilu sumnjivih likova (a kako veče prolazi ta gomila je manja i manja jer ih neko ubija) na jednom mestu (malo šmeka Agate Kristi i “10 malih crnaca”)

Ono što sledi ipak nije Agata Kristi već više maksimalno ublažen slasher (ako uopšte ovo mogu podvesti pod to) gde do razrešenja zagonetke dolazimo metodom eliminacije.

A to rešenje je prilično apsurdno, toliko da sam morao dva puta da pogledam da bih shvatio šta to trabunjaju zbog čega je ovde i kako sproveden zločin.

šta se desilo sa bratom…

Na kraju ocena je i bolja nego što sam mislio da ću dati

Prema još uvek nezvaničnim najavama poslednja završna sezona “Mladog inspektora Morsa” stiže pred englesku publiku u februaru.

Na skali od (1-5) ocena: 3-

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.