Midnight Lace (1960)

U ovom filmu Doris Dej ne peva...

“Midnight Lace” tj. “Ponoćna čipka” je jedan od onih starih filmova sa poznatim glumcima za koje, do trenutka kada nisam naletao na poster listajući “biblioteku” (neki to zovu torrent ytx), nikada nisam čuo. I dok za neke od tih “iznenađenja” važi pravilo da je i bolje što ih nisam nikada imao na “horizontu”, “Midnight Lace” upada u onu drugu, ređu, vrstu…onu koja vas prijatno iznenadi.

Naravno… Rex Harrison, Doris Day, Myrna Loy, John Gavin, Roddy McDowall (Dead of Winter (1987)), okupljeni na jednom mestu (filmu) sasvim moguće vam i ne zvuči tako privlačno ali sasvim sam siguran da ste, ako se “ne stidite” 🙂 gledanja filmova od pre rata (mislim na onaj naš poslednji iz 1999), bar pogledali jedan u kome glume (dobro, možda ipak ne volite “Thin Man” serijal kao ja, te vam je Myrna Loy nepoznanica).

Amerikanka Kit Preston (Doris Day) je već nekoliko meseci srećno udata za svog britanskog supruga Tony-a (Rex Harrison). Žive svoju bajku u prestižnom delu Londona. On bogat biznismen, ona bogata naslednica. On non stop radi i sastanči ona ima sve vreme sveta da šopinguje…i samuje.

Odmah na početku filma, spušta se strašna londonska magla, a naša Kiti, hrabra Kiti, odlučuje da se ipak te večeri prošeta kroz park do svoje kuće, na putu iz аmer. ambasade. U parku začuje strašni(smešni?) tonalno povišeni glas koji joj se direktno obrati i zapreti da će je ubiti do kraja meseca. Užasnuta Kiti, grabeći se za rešetke ograde, jedva se nekako dotеtura do kuće.

Zabrinuti suprug je odmah odvodi do Skotland Jarda ali sumnjičavi inspektor ne veruje baš mnogo u Kitinu priču. Nema svedoka i možda joj je samo previše dosadno.

Agonija (za Kiti) se nastavlja kada je manijak opet pozove, ovog puta putem telefona. Slede novi telefonski pozivi i dalji Kitin pad u paniku, dok je čak i rođena tetka (Myrna Loy), koja je upravo stigla iz Amerike da joj pravi društvo, sumnjičava u vezi njene priče. I nije problem što joj tetka ne veruje već je “problem” što i mi, publika, osim tog prvog susreta u parku, uopšte ne čujemo glas sa druge strane žice već samo pretpostavljamo da Kiti ipak sa nekim priča.

Upravo je taj “problem” i glavna vrlina ovog filma. Naime, za film koji započne kao direktna kopija, “Gaslight”-a,

od koga, kao što znate, potiče čitav onaj novi popularni trend-termin “Gaslighting”, “Midnight Lace” se veoma brzo pretvara u intrigantnu misteriju prepunu crvenih haringi, i gotovo do poslednjeg trenutka se pitate koje je rešenje ove čipkaste tajne.

“Ponoćna čipka” je naziv kompleta koji je kupila Kiti da bi obradovala muža pred planirano putovanje u Veneciju i istovremeno ono što će nositi u finalu filma. Zbog čega je i sam film tako nazvan, pojma ti nemam, osim što su u to doba, zvezde poput Doris Day posebno oblačili za svaki film, te ćete često naići u tim filmovima da napr. Elizabet Tejlor/Doris Dej/Odri Hepber nose komplete nekog poznatog modnog dizajnera. Publika (žene) su nekad išle da gledaju filmove i zbog toga da bi znale koja odeća je u trendu… i sve je to sasvim lepo i okej…sve je to (bio) šoubiznis.

Nego, vratimo se mi na scenariste….

[my_movie_db id=12617]

Ben Roberts i Ivan Goff su nam ispleli finu mrežu sporednih likova u kojoj svako može biti krivac. I ne samo sporednih, nego su nam sumnjivi, očigledno, suprug ali i sama Kiti…

Prava je šteta što režiser David Miller (Captain Newman, M.D. (1963)) nije bio pravi čovek za ovako nešto. Od scenarija od kojeg bi se mogao napraviti jedan sjajan triler, Miller svojom neubedljivom režijom, seče gotovo svaku napetost u trenutku kada se pojavi, a nezajažljiva upotreba muzičke podloge (koja se pojavljuje i tamo gde treba i gde ne treba), pretvara “Midnight Lace” u nekakvu melodramu, povremeno čak bi rekli i tipičnu romantičnu komediju u stilu Doris Dej.

Jednostavno, da je ovo režirao napr. Hičkok , imali bi mali klasik. Ovako, uz afektiranu glumu Doris Dej koja je na granici parodije (u scenama gde glumi žrtvu, inače je korektna u ostalim scenama), i promašene režije, imamo triler uz koji sam, uzimajući sve navedene mane,ipak prilično uživao…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.