Juliet, Naked (2018)

Kada su objavili da će raditi ekranizaciju ovog romana, Kate Winslet je bila predviđena za glavnu ulogu.

“Juliet, Naked” je verovatno nešto najbliže što trenutno možete dobiti od romantičnih komedija a da liči na neke bisere tog podžanra iz devedesetih godina prošlog veka. I mada možda nemate pojma na koje to filmove mislim dodaću na tu nepoznanicu još i dodatak u vidu “britanskog touch-a”, pa sada, sa dve nepoznate, siguran sam da već imate rešenje.

“Juliet, Naked” je priča o Tucker Crowe (Ethan Hawke), američkom one-time (ako je i bio i taj one-time) kantautoru, koji je nestao i sa muzičke i sa javne scene daleke 1993 godine. O njemu niko i ne bi znao, a pogotovo ne bi Annie (Rose Byrne), kustos lokalnog muzeja u engleskom gradiću Sandcliff, da nije u vezi sa Duncanom (Chris O’Dowd), profesorom na obližnjem koledžu, i najvećim (i opsesivnim) živim fanom lika i dela Tucker Crowe-a.

Duncan uređuje internet sajt o Crowe-u, sakuplja suvenire i informacije o njemu, i smatra sebe vrhovnim ekspertom za tog, nismo-čuli, muzičara.

“The plot thickens” nakon što Duncan dobije CD sa nikada objavljenim demo akustičnim verzijama pesama sa “legendarnog” (i jedinog) albuma “Juliet” Tuckera Crowe-a (otud naziv Juliet, Naked) kada, sasvim slučajno, Annie započinje imejl prepisku upravo sa pravim Tucker-om.

A onda na scenu stupa sav šarm već pomenutih glumaca i izvorna idejna podloga i tekst u vidu vrcavog uma Nika Hornbija po čijem je istoimenom romanu napisan scenario za ovaj film.

Inteligentni humor, dopadljivi a opet neuobičajeni likovi sa greškom/manama, i niz (prepoznatljivih) situacija od koje su neke baš smešne a neke druge gotovo tužne, čine gledanje “Juliet Naked” jednim sasvim prijatnim i lepim iskustvom.

Ovaj film je (ne)zasluženo prošao ispod radara publike te 2018 godine. Sa mizernom zaradom i praktično nepostojećom reklamom ostaje samo da vam ga neko lično, poput mene, preporuči.

Razlog za neuspeh ovog filma više leži u faktoru gorke činjenice da projekti namenjeni zrelijoj publici više nemaju prođu na bioskopskim blagajnama osim ako bar po nečemu nisu ekstremni (u pozitivnom ili negativnom smislu) nego u njegovom samom kvalitetu.

“Juliet, Naked” jeste slabiji od nekih ranijih (i davnih) ekranizacija dela Nika Hornbija, ali režiser Jesse Peretz (inače basista benda The Lemonheads 😉 ) je obavio solidan posao. Problemi sa izvesnim (motivacionim) postupcima određenih likova ili povremeno škripanje u tempu svakako ne remete previše krajnju ocenu.

Na skali od (1-6) ocena: 4 –

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.