A Night at the Opera aka Noć u operi (1935)

Brilijantno

Ne da je “A Night at the Opera” i dalje veoma smešna komedija već je superiornija od većine produkata koji nam stižu iz savremenog Holivuda… Za film star gotovo 100 godina ne da je ovo uspeh nego je tužno smešan dokaz koliko je “nešto trulo u državi Danskoj”.

Pošto i nisam neki fan Čorbe iz tog perioda gornja pesma je trebala biti dobar štos ali, koliko vidim, smešan je koliko i današnje holivudske komedije…

Zato vratimo se u zlatno doba…Holivuda.

“Noć u operi” je prvi film braće Marks koji su snimili za MGM (a nakon što su napustili Paramount). Takođe to je i prvi film bez Zeppa koji je odlučio da se povuče iz sveta šou biznisa.

Prepun karakterističnih braća Marks fazona (i fora) ,”Noć u operi” i dalje poseduje nekoliko fascinantnih komičnih sekvenci koje će vas zapanjiti svojom originalnošću i načinom izvedbe jer niko to nije ni pokušao da ponovi…ili barem ne uspešno.

Mislim, ona čitava scena smeštena u brodskoj kabini (a ako ste gledali film znate na šta mislim) je od početka do kraja koreografisana kao (komični) spektakl i to eto daleke 1935 godine…

Sećam se da su me kao klinca najviše “nervirali” oni delovi filmova braće Marks gde se Harpo dohvati harfe i prebira prstima po njenim žicama “beskonačno dugo” jer to je “dosadno”….kad će oni smešni delovi…ali sada, kao matorac, moram priznati da sam apsolutno uživao u svakoj noti.

90 minuta se mora ispuniti i nekom pričom a ova iz “Noći u operi”. mada verovatno jedna od boljih u njihovim filmovima. ipak i dalje služi da publika malo “odmori” (uz pesme i ples) dok na pozornicu ponovo ne stupe glavne zvezde sa novom urnebesnom tačkom.

Pošto je ovo vanvremenski klasik koji morate ali apsolutno morate pogledati bar jednom u svom životu umesto “realne” petice daću mu ličnu šesticu i apsolutno, apsolutno neću pogrešiti.

Za kraj, evo pesme sa albuma “Noć u operi” koja će vam se verovatno više svideti nego ona sa kojom smo započeli ovaj tekst.

I za 50 godina svi će znati za ovu pesmu a verujem da će i dalje uživati u humoru Braće Marks.

Na skali od (1-6) ocena: 6

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.