Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One aka Nemoguća misija – Odmazda 1. deo (2023)

Poslednji akcioni heroj

Nemam uopšte nameru da dam neku ocenu ovog filma jer, kao što mu naziv kaže, ovo je polovina petosatnog spektakla čiji nas završetak očekuje naredne godine.

Verujem ipak da se svi sećate recenzije prethodnog nastavka iz, sada već daleke, 2018 godine, kome sam dao spektakularno dobru ocenu.

Činjenica je da se suštinski malo toga sećam što se tiče same radnje tog filma (a gledao sam ga 2 puta) ali znam da sam uživao gotovo u svakoj sceni i da je bio fenomenalno bioskopsko iskustvo.

Tako je i sa ovim nastavkom avantura Itana Hanta i njegovog tima, opet pod diregentskom palicom Christopher McQuarrie-a, koji nas vodi od dubina Beringovog mora i vrelina peska Abu Dabi pustinje, preko rimskih Španskih stepenica i zavodljive Venecije sve do švajcarskih alpi…

Ovog puta glavni neprijatelj je nevidljiv, veštačka inteligencija (AI) koja se otela kontroli i koju svi žele da zauzdaju i porobe. Možda je to moguće uz dva ključa koji samo sjedinjeni mogu da otključaju neku bravu na nekoj lokaciji koju niko ili samo neko zna.

Kao što vidite/čitate sam zaplet je tipičan McGuffin i najmanje je bitan.

Ono što je bitno jesu spektakularne akcione sekvence (ovog puta uz solidnu dozu humora gotovo na granici slepstika) i osećaj da kada krene odjavna špica vi (publika) shvatate da vam uopšte ne bi bilo teško da, ako je moguće, odmah pogledate i nastavak.

Naprotiv… jedva čekate Dead Reckoning Part Two.

Obavezno pogledati u bioskopu.

Obavezno pogledati…

Na skali od (1-6) trenutna potencijalna ocena za oba filma: 4/5/6

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.