The Transporter (2002)

Ko bi rekao da će ovako prosečan film startovati toliko uspešan serijal...

EuropaCorp Luc Bessona je upravo sa “Transporterom” zakoračio izistinski na svetsko filmsko tržište. Serijal “Taxi” je ipak (u tom trenutku) bio lokalni (francuski) mada veliki hit ali tek je franšiza koja je usledila sa nastavkom “Transportera” 2005 godine (koji je bio znanto uspešniji nego original) donela i slavu i pre svega finansijski bum ovoj kompaniji. Nakon toga je usledio i Taken i sav onaj Liam Neesonov niz filmova…

Frank Martin (Jason Wrath of Man aka Dani gneva (2021) Statham ) je bivši vojnik a sadašnji specijalac za određenu vrstu posla. On je osoba koju će te angažovati ako želite da se na vreme i sigurno prebacite sa tačke A do tačke B. Osim ljudi Frank “Transporter” prevozi i pakete. Upravo jedan paket (torba u kojoj se nalazi ova devojka sa gornje slike) će Franka dovesti u nevolju. Mada, pitanje je ko je stvarno ovde u nevolji jer ne zaboravimo ovo je Jason Stathamov film i to upravo u prvoj pravoj ulozi koja je definisala šta će u budućnosti značiti ta odrednica “Stathamov film”.

Nisam do sada gledao,bar u celini, ni jednog Transportera i priznajem da su mi očekivanja bila veća , imajući u vidu koliko je ova franšiza bila (i jeste) popularna. Mislim, verovatno je ovaj prvi deo i dalje veoma zabavan sitnoj čeljadi ali ozbiljni ljubitelji akcije u njemu će naći malo toga što bi ih stvarno zadovoljilo.

Ovaj sa desne strane je…

Nemam nikakvih problema sa neverovatnim akcionim scenama ili besmislenim zapletima u ovakvim filmovima. Oni su (bar većina njih) i zabavni zbog takvih nemogućih vratolomija.

Ono što mi jeste predstavljao problem je čudan režijsko/produkcioni stil koji nam je režiser Corey Yuen ovde “podario”. Taj amalgam hongoških akcijaša iz osamdesetih (ali bez DžekiČenovskoČaplinovskog duha) i napr. “Žandarma iz Sen Tropea” jednostavno ovde nimalo ne funkcioniše. Akcione sekvence su bez tenzije što pretpostavljam da i nije bio cilj ali svakako nisu ni zabavne a kamoli duhovite čemu se sigurno težilo.

Je Rick Young onaj što puca na Indijanu Džonsa u čuvenoj sceni sa početka “Uketog hrama”

Dodatno me je dekocentrisalo svaki put kada se u kadru pojavljuje Rick Young. Njegovo plastično lice je bilo strašnije od bilo čega što je u filmu radio i govorio.

Opet, Statham je ovde udario temelje za niz uloga koji će tek uslediti, ima dosta pucnjava, eksplozija i automobilskih potera te ne mogu baš da budem toliko oštar u krajnjoj oceni.

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.