The Squid and the Whale (2005)

Prva Baumbach-ova priča o razvodu...i braku...

E ovo je jedan energičan i žestok film. Prilično smela izjava za jednu gotovo indie dramu koja traje nešto malo više od 80ak minuta.

Ali ovde Noah Baumbach naprosto briljira. Za razliku od njegovog prošlogodišnjeg, prestižnog i istovremeno mediokratskog , filma “Marriage Story” koji se takođe bavi razvodom, “The Squid and the Whale” je daleko iskreniji i efektniji. Baumach scenario (za koji je osvojio svoju prvu nominaciju za oskara, dok mu je, ironično-simbolično, Netflix-ov “all star” “Priča o braku” druga nominacija) prepun je britkih i često duhovitih dijaloga i intersantnih obično/neobičnih likova.

Još bolje, te likove i te dijaloge, izgovaraju redom sve nadahnuti glumci. Ne zna se ko je bolji ovde, da li Jeff Daniels kao izgubljeni suprug, profesor i roditelj nesvestan svog sebičluka, Laura Linney koja se konačno oslobađa “nametnutih” stega i živi život punim plućima, Jesse Eisenberg kao stariji i pun sebe (i pozajmljenih fraza i citata) mladić u ulozi sa početka svoje karijere. Tu su William Baldwin i Anna Paquin, koji u svojim epizodama donese dodatni šarm i ekscentričnost.

Baumbach-ova režija je ekonomična i efektna, sasvim u skladu sa potrebnim tajmingom za ovaj, po obimu, mali scenario.

“The Squid and the Whale” nije, na kraju, ispao nekakvo remek delo, film koji će se izučavati u filmskim školama ili za kojim će neke buduće generacije filmskih stvaralaca “seći vene”. Ali u toj svojoj niši, u svetu savremenih indie drama kojima nam Amerika poslednjih godina daje znake da njihova kinematografija nikako nije izgubljeni slučaj i da tamo, i dalje, ima (kvalitetnog) mesta za priče. Priče u kojima likovi ne lete u smešnim kostimima istovremeno spasavajući univerzume. E u tom indie univerzumu ovaj film ima sasvim dostojno i vredno mesto.

Na skali od (1-6) ocena: 4 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.