L’uomo senza memoria aka Puzzle aka Man Without a Memory (1974)

Ne kažem da ću ovaj film pamtiti čitav život ali definitivno u njemu ima jedan perfektno ludački (u najboljem smislu) momenat.

Režija: Duccio Tessari
Glume:   Luc Merenda, Senta Berger, Umberto Orsini, Anita Strindberg

O čemu se ovde radi: 

Radnja ove misterije započinje u Londonu. Glavni junak Peter (Luc Merenda iz I corpi presentano tracce di violenza carnale aka TORSO (1973)) jedva je izvukao živu glavu iz olupine automobila. Glavu možda i jeste ali ne i ono što je bilo u njoj, jer, kako saznajemo, on nema pamćenje na bilo šta što se desilo pre te nesreće. On je “Čovek bez memorije” ! (vau…)

E sad, preskačem ono što će se desiti u prvih pet minuta filma (a i ono što sam vam već ispričao uglavnom saznajete u usmenoj ekspoziciji) jer ne želim ništa (previše) da vam otkrijem.

U svakom slučaju, Peter saznaje da se možda u stvari zove Edward, da je umešan u neke stvari zbog kojih mu je život u opasnosti (a i on opasan po druge) i da ga u mestašcu Portofino (Italija) čeka supruga Sara (Senta Berger).

Radnja se prebacuje u Portofino i sledi, sa scenarističke strane, jedan od veoma zanatski vešto napisanih giallo filmova.

Ključna reč iz naziva filma:

memoria

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 senza tj. Senta

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Pokazaće se, na kraju, da u “L’uomo senza memoria” ima nešto svašta zanimljivo. Ali krenimo od početka.

(Gianni Ferrio je kompozitor, peva Rossella)

Ova simpatična pesmica je na uvodnoj špici a muzička tema je osnova za instrumental koji se provlači kroz čitav film. Nalazi se na kompilaciji muzike i pesama iz giallo filmova koju slušam već decenijama te mi je bilo baš drago što sam konačno spojio zvuk i sliku.

Kada smo već kod slike, Austrijanka Senta Berger je veoma lepa žena.

U filmu glumi i Anita Strindberg, još jedna lepotica

Gospođa Berger snima ovaj film par godina nakon rođenja prvog deteta u doba kada se se definitivno nakon (manje više) uspešne holivudske karijere vratila u Evropu.

“Man Without a Memory” ima i druge vizuelne adute. Fotografija je lepa a mestašce Portofino je još lepše.

Ovo nije slika iz filma ali jeste iz Portofina

Šta je dobro u ovom filmu ?

Kaže Čehov da ako se pojavi pištolj u prvom činu do kraja predstave mora da opali. Scenaristi “Puzzle” su se toga dosledno pridržavali i veoma je lepo videti/gledati film koji ima i glavu i rep. To gotovo nikada nije slučaj kod giallo filmova. Ne želim da otkrijem previše detalja ali, na primer, jedan hobi će se pokazati kao veoma bitan za razrešenje misterije a to neće biti i jedina stvar koju ste možda videli na početku a biće veoma bitna na kraju.

Bruno Corazzari glumi i u “Sette orchidee macchiate di rosso aka Seven Blood-Stained Orchids (1972)

Šta je još dobro u filmu ?

Postoji nekoliko scena u završnici zbog kojih jednostavno nisam mogao da skinem osmeh (zadovoljstva) sa lica. Možda vama neće puno toga oni značiti ali su upravo ti kadrovi preveli ovaj film u one, ipak dobre, giallo filmove.

Šta je loše u ovom filmu ?

Režiser filma je Duccio Tessari. Čovek je uglavnom režirao vesterne (on stoji iza one nesretne ekranizacije Teks Vilera iz 1985 godine)

Nije Tessari loš…daleko bilo. Sa zanatske strane ovo je pristojno režiran film. Nekako mi se ipak čini da bi režiser koji bi više preferirao stilizovani način “pripovedanja” (i uopšte giallo na tragu napr. Daria Argenta) od ovog materijala napravio mnogo bolji, maštovitiji, zabavniji i upečatljiviji film.

Šta je još loše u ovom filmu ?

Glavni glumac Luc Meranda. Razumem što u pojedinim momentima ne pokazuje emocije ali nekako je sve vreme drven… bez reakcije…

Njegovo lice mnogo više odgovara vesternima nego nekavim romantičnim antiherojima

Plus, ne smem zaboraviti…pojedine scene tuča tj. akcije su na nivou Bad Spensera i Terens Hila. A pošto ovaj film nije komedija znači da su baš…smešne.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Hajde, ako već niste kliktali na linkove ovde da navedem par boljih u kojima su neki od aktera glumili. Seven Blood-Stained Orchids, Torso.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

U giallo svetu uvek ćete naći lošije i od loših. A ovaj film nije loš.

Vredi li ovo gledati ?

Oni koji očekuju da će Sentu Berger videti u punom sjaju neka smanje doživljaj. Ovo dole je nešto najviše što će vam ona priuštiti.

Ostali koji vole giallo obavezno ga potražite na nekoj boljoj kopiji od one koja napr. trenutno postoji na youtube. To važi i za sve vas koji uživate u nekim nepoznatim evropskim, plus starinskim, filmovima.

Zaključak za kraj:

Možda ova donja završna ocena i nije toliko zaslužena ali već sam naveo razloge zbog koje je dajem. Moj blog moja pravila 🙂

Na skali od (1-6) ocena: 3-

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.