Chi i”ha vista morire aka Who Saw Her Die ? (1972)

Dugo ovde nije bilo giallo filma...evo jednog....relativno zanimljivog.

Režija: Aldo Lado
Glume:   George Lazanby, Adolfo Celi, Anita Strindberg, Nicoletta Elmi

Ne nema ona brkove…ne gledate dobro

O čemu se ovde radi: 

Neko ubija riđokose devojčice. 

Ključna reč iz naziva filma:

Morire

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

  0000000000000007

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Anita Strindberg, inače lepotinja, ovde je naročito lepa. 

Šta je dobro u ovom filmu ?

Enio Morikoneova tema iz “Chi i’ha vista morire” je snažna i ubedljiva. Verovatno i jedino po čemu ću pamtiti ovaj giallo. Ne računajući naravno Strindbergovu i posebno, i to iz jednog specijalnog razloga kojeg ću pomenuti kasnije, Lazanbya.

Šta je još dobro u filmu ?

Aldo Lado je uspeo da u tih prvih pola sata napravi veoma napet film a u pojedinim trenucima i veoma uznemirujući za gledaoce. Uvodna špica, praktično mali video spot, takođe je sjajna. Kinematografija (uslikana Venecija) je standarno kvalitetna. Oduševiće vas povremeni široki kadrovi trgova i obale. Sve je tu Aldo (i Lado) lepo pripremio…taman se čovek ponada a onda se sve raspadne.

Venecija pre Korone virusa

Šta je loše u ovom filmu ?

Zaplet je  konfuzan, motiv za ubistva je  nategnut i naivan, glumci drveni, a likovi se uglavnom iritantno glupo ponašaju .  Dobro, pitaćete se onda, a što je to onda drugačije od većine giallo filmova ? U pravu ste. I oni najbolji primerci ovog žanra pate od sličnih problema ali “Chi i’ha vista morire” naročito. 

I uz najveću koncetraciju gotovo je nemoguće pohvatati ko je ovde ko i zbog čega, koga, sa kim i protiv koga. Postoji jedna scena u napuštenoj zgradi, inače prelepo snimljena, u kome naš glavni junak juri jednog osumnjičenog dok ga prati jedan drugi osumnjičeni a tu se istovremeno pojavljuje i jedan treći. I tako dok oni trče kroz napuštene hodnike i sale u jednom trenutku shvatamo da nemamo u stvari pojma ko tu koga juri…a zašto, u to ne smemo ni da ulazimo.

Šta je još loše u ovom filmu ?

Ubica. Iz nekog razloga, reditelj je odlučio da nam u krupnom kadru često prikazuje lik ubice i gotovo je veoma lako pogoditi ko se krije iza te spuštene mreže na damskom šeširu. U svakom slučaju, ako ništa drugo, odmah ćete prepoznati kog je pola. 

 Zatim, ubistvo u bioskopu. Možda dobro zamišljeno kao realizovana scena više liči na deo neke parodije. Takve greške, koje prosto ubijaju u pojam i one strpljive i blagonaklone gledaoce (poput mene glede giallo filmova), nisu dopustive pogotovo što nam Lado (i Aldo)  u samom filmu nebrojeno puta pokazuju da umeju i te kako dobro da režiraju.

 Pa ona završnica… trčati,trčati, lepo je trčati (ali ovoliko smara)….živeti, živeti lepo je živeti…da parafraziram jednu čuvenu dečiju pesmicu.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Pretražite ovaj blog i naći ćete već nekoliko boljih giallo.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Naravno.

Vredi li ovo gledati ?

Pomenuh James Bonda aka George Lazanbya.

Sećate ga se iz “U službi njenog kraljevskog visočanstva” inače jednog sasvim dobrog Bonda koji je nezasluženo u to doba proglašen neuspehom. 

Ovo je on 007

Znajući da 007 glumi u filmu proveo sam gotovo dve trećine čekajući da se on pojavi dok nisam, moram priznati sa neverovanjem i užasom, ukapirao da je 007 ovde od samog početka. Pogledajte i sami:

Sve ovo je 007

Posle sam pročitao da je zbog ove uloge, iz nekog, bar meni, totalno nepoznatog razloga koga nisam mogao dokučiti ni nakon gledanja filma, Lazanby omršavio nekih 20ak kila. Evo odakle su neki drugi čuveni glumci (McConaughey, Christian Bale…) vukli inspiraciju za ovakvu pripremu za svoje uloge.

Zaključak za kraj:

 Film vredi pogledati zbog napr. bizarne scene igranja ping ponga

ili zbog Strindberg lepote 

ili ponajviše zbog teme Morikonea

Ako vas ništa od ovoga ne zanima, ne gubite vreme sa ovim filmom…

Na skali od (1-6) ocena: 2+

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.