Trainwreck (2015)

Šansu koju joj je pružio uspeh ovog filma Amy Schumer, za sada, nije uspela da u potpunosti iskoristi..

“Trainwreck” ima sve karakteristike tipičnog Judd Apatow filma. U pitanju je komedija, često politički nekorektna ali u znatno kontrolisanijim okvirima nego napr. filmovi Seth Rogena (za čiji je uspeh tj. karijeru verovatno najviše zaslužan upravo Apatow), glavni junaci su srednjovečni pripadnici srednje klase sa svojim nesređenim ljubavnim životima (neuspešnim brakovima, bez brakova…) i najvažniji detalj, onaj koji me i najviše nervira u njegovim delima (koje u suštini uglavnom volim), svi njegovi filmovi su predugi.

U “Trainwreck”-u je doduše uloga Apatow-a “polovična”. “Samo” je režirao (i producirao) ovu priču o novinarki Amy (Amy Schumer) koja vodi prilično raskalašan život bez ikakvih trajnih obaveza (u svakom pogledu, od momaka do ishrane…) sve do trenutka dok ne upozna smušenog ali uspešnog sportskog hirurga (za slavne sportiste poput LeBron Jamesa koji ovde igra samog sebe u jednoj značajnoj ulozi) o kome treba da napravi reportažu, doktora Aarona (a njega glumi Bill Hader (Superbad (2007))) .

Za komičarku Amy Schumer “Trainwreck” je trebao da predstavlja ulaznicu u prvu holivudsku ligu. Već poznata sa malih ekrana, napisala je scenario i uložila sav svoj talenat u ovaj filmski debi iz 2015 godine.

I nije uopšte loše prošla. Na budžetu od nekih 35 mil. $ ukupna zarada je iznosila preko 140 miliona i uz Spy bila jedna od najgledanijih komedija te 2015 godine.

Pogodite gde je Amy

“Trainwreck” uspeva da donese/iznese nekoliko efektnih komičarskih tačaka sa (tada) gospođicom Schumer. Humoru pomaže i to što karakteri shvataju svu neozbiljnost situacija u kojima se povremeno nalaze te su najuspešnije scene upravo one koje deluju spontano “nameštene” (napr. LeBron James će biti zaslužan za neke ).

Opet, da li pod uticajem Aptowa (koji to voli u svojim delima da radi) ili na svoju inicijativu, Schumer unosi u “Trainwreck” i ozbilju dozu sentimetalnosti i melodrame koja, uglavnom, ne funkcioniše onako kako su možda očekivali.

Zbog tih scena (i pomenute dužine) ova komedija ne uspeva da održi potrebni tempo. Neujednačena je i nekoheretna što i nije toliki problem kod komedija kada su stvarno smešne te smo im spremni oprostiti takve delove jer znamo da su nam oni samo usputni “vodiči” ka pravim oazama smeha.

“Trainwreck” ih veoma retko ima, a Judd Apatowo ostaje i dalje da bude u potrazi za svojim savršenim filmom…svojom “Kad je Hari sreo Sali“…

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.