Spy aka Špijuni (2015)

I zato smeha, smeha dajte...deci ?

Komedija je jedan od žanrova kome definitivno preti izumiranje iz bioskopskih sala. U svom čistokrvnom obliku ređe se pojavljuje od NLO-a, a kada je ima uvek mora biti miksovana sa nečim drugim.

Jude Law u manjoj ali veoma efektnoj ulozi

Za taj trend najviše je zaslužan Dizni, tj. njegove franšize Marvelovih i Star Wars filmova. A izgleda da je publici dovoljna ta mala doza jednostavnog humora ubrizgana u akcione spektakle kojima nas zatiru na velikom platnu. Više niko ne pravi ozbiljne akcijske filmove…osim ako u njima nema red smeha, red pucanja, red tucanja (u smislu tuče).

Suzan Kuper (Melisa Mekarti) je skromna analitičarka koja radi u CIA i heroj iz senke na najopasnijoj misiji do sada. Ali, kada njen partner (Džud Lo) nestane sa lica zemlje, a drugi tajni agent (Džejson Stetam) se nađe u opasnosti, ona se dobrovoljno prijavi da se infiltirira u smrtonosni svet dilera oružja i spreči globalnu katastrofu.

“Spy” tj. “Špijuni” jeste nešto najbliže pravoj komediji koju možemo dobiti ovih godina. Za to je zaslužan pre svega Paul Feig režiser koji stoji iza super uspešnih i smešnih “Bridesmaids“. Snimio je on i ćorke poput “Slatkih malih tajni “, a ni neka njegova druga dela (o kojima ću tek pisati) nisu baš bila pogoci u metu, ali ono što niko ne bi smeo da mu spočitava jeste da Feig ima “žicu” za humor.

Uz njega tu je i nesumnjivi komičarski dar Melise MeKarti. Bez nje ovaj film svakako ne bi bio ovako smešan…a vala jeste smešan.

Jason Statham je veoma dobar u, za njega, veoma retkoj “all the way” humorističkoj roli

“Spy”, naročito u svojoj prvoj polovini, dok lik Melise MekKarti postepeno prelazi u “ful” šijunski režim, donosi nekoliko spektakularnih smešnih scena. “Spy” se ne odriče i tzv. “fizičkog” humora na tragu slepstik-a.

Problemi nastaju u drugoj polovini kada, inače već do tada fino tempirani “gross-out” momenti, gotovo preuzmu čitav humoristički spektar filma.

Ne znam stvarno da li nam je nužno potrebno ovo (u suštini lažno) “pomeranje granica” u ovakvim filmovima ali izgleda da je to (često i jedini) glavni adut svih američkih komedija koje nam stižu poslednjih godina.

Druga nevolja je tipična za sve holivudske produkte poslednjih godina. “Spy” je, kao i more drugih filmova, jedostavno predug. Da bi komedije funkcionisale moraju biti optimalne. Komedija je verovatno najteži žanr a kada nešto traje dva sata to znači da onda ’em što moraš biti smešan ’em to moraš toliko dugo…

Na skali od (1-6) ocena: 3 +/4-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.