Superbad (2007)

Bolje biti pijan nego star...

Ja nikada nisam bio neki veliki fan ovog ogromog hita iz prethodne decenije. Verovatno sam i tada bio mator… a možda mi nikad nisu bili preterano smešni “dick-jokes”…

E sad kada sam to rekao nema sumnje da “Superbad” ima mnogo aduta za to da vam stvarno bude super. Napr. uvodna špica je fenomenalna. Ova plesna animacija uz pesmu Too Hot to Stop (1976) The Bay-Kays vas prosto “napali” da sa nestrpljenjem iščekujete prve prave kadrove filma.

Tu su i naši dragi junaci. Michael Cera u, pokazaće se, svojoj životnoj ulozi, jer ipak nije stvorio neko respektabilno ime u Holivudu. Za razliku od njega “Manijaci” Emma Stone i Jonah Hill su postali prepoznatljive (i oskarovske) filmske vedete i nakon “Superbad” glumili su u mnogo super i bad filmova.

Najzanimljiviji lik u filmu je svakako Christopher Mintz-Plasse kao, sad već legendarni, McLovin i njemu je ovo bila debitanska uloga. Kakav početak…vau !!!

Osim ovih naših veselo zbunjenih tinejdžera pamtimo i policijski tandem Bill Hader kao Slater i Seth Rogen kao Michaels. I dok njih dvojca imaju nekoliko super smešnih scena njihova priča najviše utiče na kompaktnost i krajnju efektnost ovog filma.

Previše vremena potrošimo na njih. Razumem da su oni ključni u “razvojnom putu Bore Šnajdera” tj. McLovin-a (a ova moja referenca na Boru osim zgodne jezičke egzibicije nema mnogo dodirnih tačaka sa samim delom Aleksandra Popovića) ali njihova preterana upotreba (bar meni) nije toliko duhovita kao što su možda mislili.

Zaplet “Superbad” je, kao i u najboljim komedijama, veoma jednostavan. Dvojca prijatelja uz pomoć trećeg (McLovin sa lažnom ličnom kartom) imaju zadatak da nabave cugu za žurku na kojoj ih čekaju devojke u koje su zaljubljene. I dok je jedan romantičarskog usmerenja drugi je Dik-enskovskog (s’tim što Dik nije od Čarlsa Dikensa). Pogodite ko je ko :).

Nastao u produkciji Judd Apatow-a, “Superbad” pati od iste boljke kao i svi njegovi (i dobri i loši) filmovi. Jednostavno je predug. Bio bi ovo znatno bolji film da su se usudili da ga skrate i učine kompaktnijim.

Mada, ko sam ja da dajem takve preporuke. Ovaj film je od 20 miliona $ napravio 170… a svake godine se pojavi bar jedan ili dva komada inspirisana ovim filmom.

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.