Red Rocket aka Crvena raketa (2021)

Što duže razmišljam o ovom filmu sve više i više ga volim...

“Red Rocket” je priča o nek’dašnjem porno glumcu Mikey Saber (Simon Rex) koji se vraća (beži) u svoj rodni teksaški gradić, bez para i bez odeće (osim one na sebi) ali zato sa modricama koje je “zaradio” tako što su ga pojurili uterivači dugova. Prvo što će uraditi jeste da zakuca na vrata svoje bivše supruge (i partnerke u filmovima) koju je ostavio pre 17 godina i koja (post narkomanske) dane provodi u kućici sa svojom ostarelom majkom.

I mada, naizgled, Mikey odlučuje da “okrene list” i da pronađe neki (bilo kakav) posao koji će mu omogućiti dovoljno sredstava za život, njegova prava narav (jer vuk dlaku menja…) brzo izbija na videlo. Mikey je slatkorečivi propalica koji ne preza da laže i vara pa bilo to i zbog najmanjeg ćara. Ubrzo će novac početi da “sakuplja” tako što će dilovati marihuanu a, kada odvede svoju “staru/novu” porodicu na krofne, ufiksiraće da mu je simpatična prodavačica u “krofnari” (klinka koja još nema ni 18 godina) upravo njegova karta za izlazak iz ovog i povratak u njegov “glamurozni” L.A. svet.

I mada ova priča o krajnjim marginalcima Seana Bakera (režiser i scenarista) mora biti, već samom početnom postavkom, surova i realistična, Baker uspeva da u te svoje karaktere udahne dovoljno duha i životnosti da se možemo sasvim poistovetiti sa njihovim sudbinama.

Kada kažem poistovetiti ne mislim to u bukvalnom smislu i verovatno bi bolji termin bio reč “shvatiti” jer Baker ne beži od svojih junaka niti ih osuđuje već ih jednostavno prikazuje onakve kakvi jesu…dobri ili loši…ali svakako veoma sivi…u lažnom svetu jarkih boja.

Uspehu filma doprinosi ubedljiva uloga Simona Rexa i da je neke pravde i da imaju muda (i poštovanja) nominacija za oskara ne bi smela izostati…a hoće.

Ako volite Džimi Barku iz “Kad budem mrtav i beo” morate voleti i Mikey Saber (dobitnika nekolicine AVN oskara). Ako znate da je bužet “Red Rocket”-a bio jedva milion dolara onda morate još više ceniti koliko je čudesno autentično lep film snimio gospodin Baker.

Na skali od (1-6) ocena: 4+

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.