Booksmart (2019)

Do ove noći omiljeno mesto za izlazak bila im je biblioteka.

“Prokletstvo” Olivie Wilde konačno je prekinuto sa ovim filmom. Konačno sam pogledao neki film koji ima veze i sa njom a da je, izistinski, bio dobar. Ko bi rekao je li to moguće.

https://youtu.be/2ZmH1N3CTvk

Ali, šalu na stranu, stvarno me je veoma prijatno iznenadio ovaj debitantski režiserski rad ove glumice.

Zaplet nije baš nešto originalan, sličan je on mnogim tinejdž filmovima u kojima, jel’te, tinejdžeri lumpuju po žurkama, bile to maturske ili “after” maturske. Najviše podseća, od ovih savremenih, na desetak godina stari “Superbad“.

Ali to naravno nije mana. Ne očekujem od komedija da budu nešto previše originalne. Očekujem, pre svega, da budu smešne. “Booksmart” je i smešan, a u nekim trenucima, dovoljno sentimentalan da vam do ovih, na početku, generičkih likova (super štreberke, super bogati, super naduvani, super profesori itd…) na kraju bude stvarno stalo.

Glavne junakinje su najbolje drugarice koje, u danima uoči mature, shvataju da su možda uspele da upišu željene fakultete ali da su to uspeli i mnogi drugi, oni koji nisu provodili vreme samo u učenju, već i u iću,piću i zabavi. Zbog toga odlučuju da sve to nadoknade tako što će se ludo provesti na poslednjoj žurki. Ali, kao što znamo, filmovi se ne snimaju o onome što je lako za izvesti.

“Booksmart” uspeva da prebrodi usputne “štucavice” i padove zbog nesumnjivog šarma obe glavne glumice, Kaitlyn Dever i Beanie Feldstein (koja je inače rođena sestra Jonah Hill-a kome je naravno “Superbad” predstavljao zvezdanu ulaznicu ).

Podršku Olivie WIlde pruža i njen životni partner Jason Sudeikis, u manjoj ali zato veoma efektnoj ulozi. Jedna od najsmešnijih scena u filmu uključuje upravo i njega.

Zanimljiva je i priča o scenariju ovog filma koji se godinama (od 2009) vrteo po holivudu. Tek kada je (2014) eksplicitno izmenjen jedan od glavnih ženskih likova tako što je ona postala pripadnik LBGT populacije, scenariju je pružena stvarna šansa (zato se i njih četvoro, sve ženske :),potpisuje i dopisuje na njemu).

Znate da uopšte ne volim kada se nameću bilo kakve “mere”, naročito tzv. političke korektnosti, kada one nemaju uporište u samoj priči, to jest kada su neprirodne. Ali, bile prirodne ili ne, ovde ova izmena zaista i funkcioniše i “Booksmart” bi definitivno bio slabiji film da nema tog “začina”.

Btw. film sam gledao u društvu dece (mlađi tinejdžeri) i mada, ne mogu da sad tvrdim, da je “Booksmart” nekakav primer porodičnih vrednosti, za 21 veku ovo je relativno pristojna komedija. Ma….baš nas bre briga…bitno je da je smešna.

Na skali od (1-6) ocena: 4 / 3+

p.s. film je toliko poletno režiran i skockan da mi je bilo veoma teško poverovati da je u pitanju delo jednog debitanta…pa bila to i naša Olivia 🙂

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.