I.S.S. (2023)

I follow the Moskva And down to Gorky Park Listening to the wind of change

Na međunarodnu svemirsku stanicu (kojom zajednički rukovode Rusi i Amerikanci) dolazi novi član Kira Foster. To što je ona crnkinja i lezbejka je u kontekstu ovog filma totalno nebitno ali eto ubacili su nam tu jednu scenu gde nam to lepo ispričaju pa što ne bi i ja to podelio sa vama.

Posadu čine dva Amera i dva Rusa plus po jedna Amerikanka (Kira) i Ruskinja (Nika). Lepo se druže, piju votku a između nekih od njih očigledno su proradile i ljubavne emocije (ne, nije Kira uključena u to).

Zabava tek što je počela kada Kira primeti neke svetlosne eksplozije po površini planete Zemlje.

–“Hej drugari, drugarići, dođite da vidite erupciju vulkana” iskusno zaključi Kira ali svi ostali, te konačno i ona, odmah shvataju da je ono što se vidi jesu nuklearne eksplozije.

Veze sa Zemljom su prekinute osim što jednim posebnim komunikacionim kanalom, u isto vreme stiže po poruka i za rusku i za američku posadu.

“Rusija i Amerika su u ratu. Po svaku cenu, uključujući i onu najveću, potrebno je preuzeti/zauzeti svemirsku stanicu”

Rekli bi ste da je ovo zgodna i zanimljiva početna premisa i da nam sad sledi uzbudljiv psihološki triler o ljudima u skučenom prostoru koji iznenada i protiv svoje volje moraju da se okrenu jedni protiv drugih.

Bili bi ste samo delimično u pravu. Ono što će se dešavati u nastavku filma niti je uzbudljivo niti se baš bavi nekakvim psihološkim finesama…ne…ovde će odmah posade zauzeti jasne strane i krenuti sa provođenjem naređenja.

Kako radnja i zaplet odmiču “I.S.S.” postaje sve više nategnuti i neubedljivi “akcioni” triler u kome vas suštinski baš briga koja će strana “prevagnuti”. Naročito jer je svima jasno (osim možda članovima ove posade) da je nakon onolike količine eksplozija površina planete Zemlje sigurno većinski spržena te je suštinski totalno nebitno kome je pripao ovaj leteći objekat u orbiti Zemlje.

Zbog glumaca i zanatski profesionalno odrađen te i zbog svog minimalističkog trajanja od nepunih 90ak minuta “I.S.S.” je svakako gledljiv…ali ne morate baš gledati sve…

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.