The White Lotus aka Beli lotus (2021-?) sezona 1

nadam se da u ovoj drugoj sezoni koja se trenutno emituje (a ima i novi zaplet i nove likove i novu lokaciju) idu do "kraja"....

Za seriju koja nam (publici) u prvoj epizodi prikaže muška (otečena) muda a u poslednjoj (šestoj) guzicu, takođe mušku, u trenutku pražnjenja (creva) činjenica da je osvojila samo 10 EMI nagrada za 2021 govori mnogo… o EMI-ju.

“Beli lotus” je čedo Mike White-a (Brad’s Status (2017)) koje ne samo da je napisao sam svih šest epizoda (što je inače standardno za britanske/evropske serije da imaju samo jednog scenaristu) već ih je sve i režirao što već jeste neuobičajeno…svuda.

Priča počinje na aerodromu gde se putnici spremaju za let koji ih vodi sa Havaja nazad u Ameriku. U razgovoru sa jednim od njim saznajemo da njegova novopečena supruga (na Havajima su bili na medenom mesecu) nije pored njega a istovremeno vidimo i teret/sanduk u kome se nalaze nečiji posmrtni ostaci kako se ukrcava u isti avion.

Ko je ubijen ? Da li je to lepa mlada od bogatog mladoženje ? Sve su to pitanja koje će vam pasti na pamet na početku te prve epizode ali ona (epizoda) se odmah, nakon scene sa aerodroma, vraća nedelju dana unazad.

Nakon te same uvodne scene sve ostalo što sledi jesu hronološki zabeležena dešavanja u luksuznom hotelskom kompleksu “Beli lotus” u koji stiže grupa novih, odabranih gostiju čije ćemo doživljaje ispratiti u prvoj sezoni.

[imdb]tt13406094[/imdb]

I sad, ako ste na osnovu ovog uvodnog dela pomislili da vas čeka nekakva ala Agata Kristi misterija prevarili ste se. “The White Lotus” nije misterija…u stvari, totalno je (u izvesnom smislu) nebitno ko je u sanduku. Ono što jeste bitno a veoma brzo ćete shvatiti relativno jednostavan koncept ove serije, jesu ovi uglavnom nedopadljivi likovi koji predstavljaju turiste koji mogu sebi da priušte ovakve odmore i radnici u “Belom lotusu” koji su takođe, uglavnom, nedopadljivi.

Čitava serija se zasniva na ovoj “truloj buržoaziji” koja je totalno odlepljena od stvarnosti i živi u nekom svom mehuru (ubici) i ovim “proleterima slugama” koji moraju da ispunjavaju sve njihove besmislene prohteve.

Ako vas zanima jedan fini satirični i kritički pogled na tu klasu onda je “Beli lotus” pravo mesto za to.

Problem koji imam sa ovom serijom, barem u prvoj sezoni, jeste što (autor) White ipak nema hrabrosti da ide do kraja i “Beli lotus” često preti da ispadne samo još jedna od varijanti “I bogati plaču”…ali, opet, siguran sam da ne bi dobio 10 EMI nagrada da je išao do kraja…jer neće svoji na svoje.

Takođe, nakon zanimljivih deonica slede i one veoma statične (neki bi rekli i dosadne) te ova serija svakako nije dobar izbor ako ste navikli na bindžovanje.

Sa pozitivne strane (koja ipak dominira) glumci su redom odlični, “dosadu” vam lako mogu omesti prelepi prizori prirode a svakako je preporuka da je gledate jednom nedeljno kao što se i emitovala na HBO jer u tim, manjim dozama, i najbolje funkcioniše.

Na skali od (1-5) ocena: 3+

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.