Oculus (2013)

Ako se u Srbiji i nije ništa promenilo od 2013/14 barem jeste za Mike Flanagana. Doduše, horor je i dalje glavna preokupacija...kod obe strane.

 Ovo je jedan od onih filmova koji mi se lično previše ne dopaduju a opet mogu sasvim da razumem one koji u njemu vide nešto više od (nešto boljeg od proseka) horor filma, pogotovo u perspektivi trenutne ponude.

(ova gornja rečenica je objavljena, zajedno sa kompletnom recenzijom, pre nekih pet godina, na onom starom blogger blogu… u međuvremenu (u svakom slučaju talentovani) režiser Flanagan postade faca…u kući na ukletom brdu iliti ukletoj kući na brdu koje nije ukleto)

Režija: Mike Flanagan

Glume: Karen Gillian

             Brenton Thwaites

             Katee Sackhoff
Nekoliko stvari u Oculusu moramo pohvaliti. Glumci (i deca i odrasli) su veoma dobri. I Luk Skaj..,pardon, Starbak (Katee Sackhoff) se, začudno, veoma dobro snašla u poprilično teškoj (i nezahvalnoj) ulozi supruge i majke koja polako gubi razum.

 Režija je precizna i efektna (naročito mi se dopada kompozicija kadrova u pojedinim scenama kada se prelazi iz sadašnjosti u prošlost i obrnuto) a autori su uspeli da filmu sa skromnim budžetom  ( nekih pet miliona dolara) daju dojmljiv/upečatljiv vizuelni izgled uprkost tome što   se gotovo kompletno odvija u jednoj kući.

 I muzika…ovde je muzika, hvala Vučiću (‘ebote ova fora sa hvala prvorođenom je i dalje aktuelna…nakon 5 godina…. e to je tek horor), prava filmska.

Oculus se bavi  starom horor temom o ukletom predmetu koji teroriše svog vlasnika. Ovog puta je u pitanju magično i mračno ogledalo. Režiser Mike Flanagan, koji je i potpisnik scenarija, stvorio je  priču o bratu i sestri koji se nakon tragičnih događaja od pre jedanaest godina (kada su bili samo deca) ponovo okupljaju rešeni da ovog puta misteriju istraže do kraja (slično kao u već pomenutoj ukletoj kući)

Idejom da li je ogledalo stvarno uzrok svih nevolja ili su naši junaci stvarno ludi (brat je upravo izašao iz jednog takvog mesta) i da li je dečija mašta kriva za noćne more koje ih progone poslednjih decenija, Flanagan se bavi u prvom delu filma na prilično vešt način.

 To je i najkvalitetniji deo filma. Kada se ta dilema razreši Oculus nepovratno upada u sve zamke i klišeje svoga žanra a to je utisak koji se sa, retko frustirajućim čak i za svoj žanr, krajem dodatno cementira.

Šteta…ovoliko truda i na kraju jedno veliko Puf… barem je bilo zanimljivo gledati nešto što i u svojim najneinspirativnim  delovima ne bih nazvao glupim… a to je već ogromni plus.

Na skali od (1-6) ocena: 3 + *

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka

* + jer sam danas dobre volje, a pomenuh i neki plus u ovoj recenziji

Gimitrije Verzić
Gimitrije Verzić

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu

Articles: 138

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.