Man of Steel aka Čovek od čelika (2013)

Supermenova smrt.

Konačno sam pogledao prvi DC film iz (propalog) univerzuma Zack Snyder-a i moram vam odmah reći da uopšte nije šteta što to nisam učinio ranije.

Nakon 10 godina svima je jasno da DC univerzum začet ovim filmom nije uspeo u nameri da realno mnogo zanimljivije strip junake nego što su Marvelovi (ako izuzmemo Spajdermena koji je i onako i dalje u vlasništvu Sony-ija) ustoliči dostojnim na filmskom platnu.

Kako je moguće da Warner Bros koji se do tada mogao pohvaliti da je imao dugogodišnju tradiciju veoma uspešnih DC ekranizacija (od bezbroj Betmena do originalnog Supermena) ovako “nisko pao” ? Pao i ubio se.

Svakako nećemo u ovom tekstu baviti se odgovorom na to pitanje jer nakon što “Flash” uskoro okonča ovaj univerzum niko se više neće sećati Snajderovog pokušaja…. kad bi se zezali…

Odmah da vam kažem mislim da su prva dva filma o Supermenu (1978 i 1980= koje je režirao Ričard Doner (kome je naknadno za drugi deo priključen Ričard Lester nakon što je Doner dobio otkaz) apsolutni klasici ovog žanra i bilo koje poređenje sa ova dva filma ide na veliku štetu “Man of Steel” te ih više neću ni pominjati…

Osim da dodam da je “Man of Steell” suštinska sublimacija prve dve priče o Supermenu.

Prvo o onome što mi se svidelo u ovom filmu.

Generalno ideja da ovaj Supermen bude mračniji, što bi rekli neki gritty nije uopšte loša. Nije ni originalna jer Betmen je gotovo oduvek bio takav. Bitno je samo da za tako nešto imate kvalitetan scenario koji će opravdati nedostatak “svetlosti” u filmu.

Takođe, Henry Cavill stvarno izgleda kao super men, priča kao Superman i glumi kao Supermen te je on ovde odličan izbor što je neophodan ali nažalost ne i dovoljan uslov da i film bude dobar.

Kao što znate film je pre svega vizuelna umetnost te ako neki scenario i nije naročito dobar režiser mogu svojim talentom i vizijom da i takve filmove učine zanimljivim. Zack Snyder izgleda da nije od tih.

Ono što će te odmah primetiti jeste da “Man of Steel” izgleda kao da ga je neko propustio kroz veš mašinu a kao vodu za pranje koristio onu iz kanalizacije. Kada tome dodate specijalne efekte koji su možda 2013 godine i ličile na nešto ali danas deluju kao “CGI u pokušaju a pred samoubistvo”.

Kada već pominjem samo ubistvo (kome nikom ne želim) Snyder ili nema pojma kako da režira akcione scene ili misli da ih genijalno režira, tako da svi koje ne verujemo u njegove super režijske moći moraćemo da se se samo ubijemo…

Rekoh već da je Cavill solidan dok su ostali uglavnom samo funkcionalni (i supermenovi očevi Kevin Kostner i Rasel Krou) kao i negativac general Zod (Michael Shannon). Ali Amy Adams kao Luis Lejn ? To što su svima uvaljeni generički dijalozi i što moraju da donose raznorazne besmislene odluke nekako i “previdimo” kod ovih pomenutih glumaca ali kod Amy jednostavno ne možemo…mada nije ona kriva.

Kriv je scenarista Davis S. Goyer kojem su, koliko vidim, dopustili da osim DC upropasti još jednu franšizu (Terminator).

Oprosti mi pape…

Sve u svemu i ništa u ničemu ovo je 258 miliona dolara (budžet) spaljenih na lomači Supermenovog nasleđa…

Neću mu dati najgoru ocenu jer uprkos svemu ovo je gledljiv film…u smislu da Cavil uspeva da vas nekako pogura do samog kraja…na svojim širokim plećima…

Na skali od (1-6) ocena: 2/2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.