Requiem (2018)

Horor triler sa duhovima, iskonskim zlom, nestalom devojčicom, tajnama iz prošlosti, čelistom, konobaricom, marihuanom, farmerom i ovcama... Ovce...ovce su bitne.

Matori Ewan Dean se vraća iz šetnje i zatiče otvorena (podna) vrata ka podrumu. Sav unezveren, dok ga neko/nešto progoni, razbija ogledala po kući.  U sledećoj sceni, Dean Ewan, skače sa vrha svoje ogromne kuće/palače i razbije se o beton ko kad dete baci zvečku… sa 16 sprata. Poslednje što je pokojni Ewan pomislio, a  pre nego što se upokojio, beše sledeća rečenica: “Kada bi gledaoci serije “Rekvijem” znali šta ih čeka u narednih šest epizoda, poželeli bi da su skočili odmah sa mnom”

Nakon traljavog početka, “Requiem” neizostavno i veoma, veoma sporo, srlja ka svom još traljavijem završetku. Jer, ako je nešto gore od prve epizode “Rekvijema” jeste poslednja. Priča o čelistkinji Matildi koja se, nakon traumatičnog događaja sa njenom majkom, upućuje u mesto Penllynith (Wales) da istraži šta se krije iza misterioznog nestanka devojčice Carys daleke 1995 godine, možda je, na papiru, nekom zvučala kao okej ideja. Na tom istom papiru verovatno je bila i neka crta kokaina jer, samo pod uticajem teških narkotika, za “Rekvijem” je neko mogao da da zeleno svetlo.

Ali ajde što je ovo i snimljeno nego je  legendarni BBC, nekadašnji pojam za kvalitet, ovih šest epizoda i emitovao tokom februara/marta 2018 godine na svom prvom kanalu. I umesto da bruku sačuvaju za sebe, Netflix se potrudio da je proširi svuda po svetu.

Šest epizoda ove serije koja je možda mogla da funkcioniše kao relativno zanimljiv triler pretvoreno je u šest koraka ka ambisu, prepunom duhovitih duhova, bukvalno neopisivog i nevidljivog  zla, situacija i likova koje smo X puta videli u mnogo boljim filmovima i serijama, iritirajuće muzike praćene još iritirajućim zvučnim efektima, glumcima koji kao da su utekli iz “Nemanjića” sa dijalozima gorim i od “Sinđelića”  i konačno, ali ne i poslednje, režijom koja liči na rad najslabijeg sa klase Ed Vuda.

Nemojte gledati “Requiem”… ima nas, budala, koji su ga već gledali.

  Na skali od (1-5) ocena: 1+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.