Ozark (2017-2022)

U Americi je raj za pranje novca bio Ozark...a onda je Marty Byrde otkrio Srbiju...

Ako niste među onima koji su pročitali prvi tekst o Netflix seriji Ozark vratite se na njega a onda nastavite ovde…

Pogledao sam završnih 7 epizoda poslednje četvrte sezone negde u doba i kada su “spuštene” na Netflix (april/maj prošle godine).

Sezona 1

je i najbolja sezona ove serije. Rolekoster koji kreće od prve i završava se “šokantnim” završetkom poslednje desete epizode je veoma dragocen komadić u pejzažima savremene serijske ponude (što je te 2017 godine i dalje bio stvar prestiža a ne samo jedan delić beskrajnog content-a/sadržaja na raznoraznim stimerima). Rekao bih u slučaju Netflix-a i retki izuzetak onog što možete pronaći tamo među njihovim originalnim produktima.

Ocena (od 1 do 5): 4/4+

Sezona 2

i dalje je, naravno, familija Byrde u centru zbivanja i pratimo kako se razvija biznis u Ozarku. Ambicije i njih i njihovih “poslovnih” partnera postaju ambicioznije. Ovde već naziremo ono što će biti i glavni kamen spoticanja da bi “Ozark” zaista uvrstili u najbolje serije.

Ocena (od 1 do 5): 3/3+

Sezona 3

Wendy Byrde (Laura Linney) sve više postaje glavna figura u porodici što donosi novu dinamiku u seriji. Inače, generalno, njen “story ark” je verovatno, uz Ruth Langmore (sjajna Julia Garner), i najbolji u “Ozark”. Opet, činjenica da će “Ozark” do kraja postati gotovo 100% tematski “matrijahart” serija ne deluje baš kao spontana odluka autora serijala. Više kao nešto što “savremeno američko holivudsko društvo” zahteva.

Mada, to što žene imaju više muda nego muškarci u Ozarku nije uopšte nekakav problem. Problem je što napr. Marty Byrde (Jason Bateman) sve više postaje “najsrećniji” čovek na svetu jer uvek će, sticajem okolnosti i pre svega svom umeću “pričanja” pronaći izlaz i iz bezizlaznih situacija.

A kada se to dešava tako često onda postaje sve manje i manje uverljivo.

Ocena (od 1 do 5): 3

Sezona 4

Sezona 4 je sa svojih 14 epizoda (7+7) i preduga i nepotrebna… kada kažem nepotrebna mislim na to da su autori serije već odavno izgubili sve razumne razloge da familija Byrde ostane i dalje u Ozarku (i to živa i zdrava). Hoću reći, “Ozark” bi bio sjajna serija da je ukupno imao 3 sezone (i to tako što bi neke rukavce priča totalno izbacio a neke učinio kondezovanim…to jest, od ukupno 34 epizode iz 2,3,4 sezone sve to smestio u 20).

Nekima se nije svideo sam kraj i vidim da je izazvao dosta polemika. Meni je kraj apsolutno dostojan i smislen. Ono što nam je prikazao je utemeljeno u prethodnim dešavanjima. Konzistetan je i efektan.

E sad…to što pre same završnice ima previše i nepotrebne “drame” koja ide na uštrb onog što je izistinski dobro u seriji je pre svega problem autora i showrunner-a… jer, možda vam nije bitno, kreatori serije i ovih likova tandem Bill Dubuque i Mark Williams, praktično je “napustio” seriju već nakon prve sezone. A konce je preuzeo čovek po imenu Chris Mundy…tako da….njemu na dušu.

Ocena (od 1 do 5): 3-/2+

Na skali od (1-5) ocena: 3+

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.