Ozark (2017-2022)

U Americi je raj za pranje novca bio Ozark...a onda je Marty Byrde otkrio Srbiju...

Ozark. (L to R) Jason Bateman as Martin 'Marty' Byrde, Sofia Hublitz as Charlotte Byrde, Laura Linney as Wendy Byrde in episode 402 of Ozark. Cr. Courtesy of Netflix © 2021

Ako niste među onima koji su pročitali prvi tekst o Netflix seriji Ozark vratite se na njega a onda nastavite ovde…

Pogledao sam završnih 7 epizoda poslednje četvrte sezone negde u doba i kada su “spuštene” na Netflix (april/maj prošle godine).

Sezona 1

je i najbolja sezona ove serije. Rolekoster koji kreće od prve i završava se “šokantnim” završetkom poslednje desete epizode je nešto veoma dragocen a rekao bih u slučaju Netflix-a, i retko što možete pronaći u ovom novom tv serijskom pejzažu.

Ocena (od 1 do 5): 4/4+

Sezona 2

i dalje je, naravno, familija Byrde u centru zbivanja i pratimo kako se razvija biznis u Ozarku. Ambicije i njih i njihovih “poslovnih” partnera postaju ambicioznije. Ovde već naziremo ono što će biti i glavni kamen spoticanja da bi “Ozark” zaista uvrstili u najbolje serije.

Ocena (od 1 do 5): 3/3+

Sezona 3

Wendy Byrde (Laura Linney) sve više postaje glavna figura u porodici što donosi novu dinamiku u seriji. Inače, generalno, njen “story ark” je verovatno, uz Ruth Langmore (sjajna Julia Garner), i najbolji u “Ozark”. Opet, činjenica da će “Ozark” do kraja postati gotovo 100% tematski “matrijahart” serija ne deluje baš kao spontana odluka autora serijala. Više kao nešto što “savremeno američko holivudsko društvo” zahteva.

Mada, to što žene imaju više muda nego muškarci u Ozarku nije uopšte nekakav problem. Problem je što napr. Marty Byrde (Jason Bateman) sve više postaje “najsrećniji” čovek na svetu jer uvek će, sticajem okolnosti i pre svega svom umeću “pričanja” pronaći izlaz i iz bezizlaznih situacija.

A kada se to dešava tako često onda postaje sve manje i manje uverljivo.

Ocena (od 1 do 5): 3

Sezona 4

Sezona 4 je sa svojih 14 epizoda (7+7) i preduga i nepotrebna… kada kažem nepotrebna mislim na to da su autori serije već odavno izgubili sve razumne razloge da familija Byrde ostane i dalje u Ozarku (i to živa i zdrava). Hoću reći, “Ozark” bi bio sjajna serija da je ukupno imao 3 sezone (i to tako što bi neke rukavce priča totalno izbacio a neke učinio kondezovanim…to jest, od ukupno 34 epizode iz 2,3,4 sezone sve to smestio u 20).

Nekima se nije svideo sam kraj i vidim da je izazvao dosta polemika. Meni je kraj apsolutno dostojan i smislen. Ono što nam je prikazao je utemeljeno u prethodnim dešavanjima. Konzistetan je i efektan.

E sad…to što pre same završnice ima previše i nepotrebne “drame” koja ide na uštrb onog što je izistinski dobro u seriji je pre svega problem autora i showrunner-a… jer, možda vam nije bitno, kreatori serije i ovih likova tandem Bill Dubuque i Mark Williams, praktično je “napustio” seriju već nakon prve sezone. A konce je preuzeo čovek po imenu Chris Mundy…tako da….njemu na dušu.

Ocena (od 1 do 5): 3-/2+

Na skali od (1-5) ocena: 3+

recenzija: DeHičkok

About DeHičkok 180 Articles
Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.