Hypnotic aka Hipnotisan (2023)

"Hypnotic" suviše kasno postaje zaista dobar film.

Detektivu pre tri godine nestane (bude kidnapovana) ćerka sa školskog igrališta i to u trenutku kada je samo za trenutak u tom trenutku trenutno skrenuo pogled. To dovodi do situacije da ako detektiv (glumi ga Ben Aflek i to ne baš dobro) i nije u potpunosti skrenuo ne znači da nema potrebe za redovnim psiho seansama.

Brak mu se raspao a ni posao mu i ne ide baš od ruke jer kako da štiti zakon ako nije u stanju da zaštiti sopstveno dete (za koje i dalje veruje da je živo i da je uhvaćeni navodni otmičar u stvari samo pijun u nečijoj šahovskoj igri).

Amaterski damin gambit

Dobro, pretererujem…nije režiser Robert Rodriguez, koji nam je podario “Od sumraka do svitanja” i “Desperado” za koje sam btw. bio siguran da već imaju recenziju na ovom sajtu ali je nemaju (‘ebeni Biograf i njegova lenjost), zajedno sa drugim scenaristem Max Borenstein (Godzilla vs. Kong aka Godzila protiv Konga (2021)) ovde planirao šahovske poteze jer ako jesu užasni su šahisti.

U isto vreme dok detektiv pati dešava se niz čudnih neobjašnjivih pljački banaka u kojima obični ljudi (radnici u bankama) postaju iznenada kriminalci i pljačkaši…kao da ih je neko hipnotisao.

Misterija je rešena

Bingo. Hipnotisao ih je tip po imenu Dellrayne (glumi ga solidni William Fichtner kojeg i dalje najviše pamtim i volim po ulozi u “Prison Break-u” dok je ta serija vredela) i to tako što ti priđe i nešto šapne i to je to…hipnotisan si i pod potpunom njegovom komandom.

Da vam dalje ne otkrivam sadržaj ali reći ću vam da pljačke imaju direktne veze sa nestalom ćerkom i da će se Ben Aflek uskoro naći u vrtlogu laži tajni i hipnotisanih… plus juriće ga i policija i negativci…

Poetika B filmova

Rekoh negde u “predgovoru” da “Hypnotic” suviše kasno postaje gledanja vredan film. Taj twist/preokret se odigra negde na isteku prvog sata i zaista nakon toga postane punokrvan i dobar akcioni triler “B” spektakla (to što upada u nišu tzv. B-filmova uopšte nije negativno jer nekada su ovakvi filmovi bili nosioci bioskopskog repertoara i iznedrili su puno kultnih klasika).

Tih prvih sat vremena (gotovo 2/3 filma) su na granici gledljivosti i po načinu kako su snimljena i po tome kako su odglumljena sa pregršt iritirajućih sitnica koje logički ne možete spojiti u svojoj glavi a da vam ne izazovu kratak spoj u istoj (glavi).

Nevolja je što osim priče i taj vizuelni deo nikako ne funkcioniše kako treba.

Objašnjenje koje donosi završnica verovatno objašnjava mnoge stvari kojima ste svedočili u početku ali džaba kada je to sve tako (namerno ?) traljavo.

Iznenađujuća ocena

Uprkos svemu tome i uprkos tome što postoji velika verovatnoća da će te nakon 30ak minuta prebaciti na neki drugi kanal ili pritisnuti dugme “stop” ja ću Rodrigezu i Afleku dati finu ocenu.

Možda nisu uspeli ali su bar pokušali a ovakvih hrabrih, pa bili i neuspšeni, pokušaja svakako nedostaje u današnjem Holivudu.

Na skali od (1-6) ocena: 3

p.s. negde sam čitao da ako želite da vam tekst na sajtu bude dobro SEO rangiran za Google morate ubacujete ove Heading-e tj. ove naslove/zaglavlja.

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.