Better Watch Out (2016)

Nemoj reći mami kod kuće smo sami...

U ovom uvrnutom hororu iz 2016 godine stvari se neće odvajati onako kako ste možda navikli i taj, neki bi rekli nagli, zaokret koji sledi negde pre isteka prve polovine filma svakako će biti glavni razlog zbog čega će vam se “Better Watch Out” svideti…ili ne.

Radnja je smeštena pred božić koji svakako nikada ovako ne izgleda u Australiji (gde je film snimljen) ali se veštački sneg ovde baš lepo primio.

Već gotovo odrasli (a polno definitivno “sazreo”) 12-godišnji dečak Luke (glumi ga Levi Miller) biva “prepušten” po poslednji put (jer ona odlazi iz grada) na čuvanje omiljenoj (i u koju je zaljubljen) bebisiterki Ashley dok mu roditelji (ucvala Virginia Madsen i uvoštali Patrick Warburton) odlaze na neku večeru.

Luke je obećao svom najboljem drugu Garretu da će upravo ove noći ne samo iskazati svoje nežne ljubavne emocije dragoj Ashley već će je i “opaliti” (ne kažu baš tako u filmu ali eto da vam prevedem šta je mladi Luke u stvari mislio da će postići).

I taman kada se stvari zahuktaju između Luka i Ashley,tako što Ashley, koja je prethodno dogovorila da joj dođe momak, biva napadnuta od pauka od kojeg ga spasi neustrašivi Luke, neki misteriozni uljez (kasnije ćemo videti da ima sačmaru i masku) napada njihov božićno ukrašeni dom…mislim, Luke-ov dom tj. kuću… jer Ashley ne živi tu…ona je bejbisiterka…znači, Luke je beba a ona ga čuva/pazi/sitter (tako je i nastala reč bebisiterka…a da mu je Ashley ipak i dala u filmu…bila bi da-di-lja...)

Ovo je tek praktično početak priče…a ono što sledi saznaćete ako pogledate ovu crnu komediju koja često (ali ne i često uspešno) balansira između scena psihološkog horora i “sam u kući” apsurdnih pasaža…

Upravo to balansiranje je i glavni problem što “Better Watch Out” od svakako interesantnog filmića na kraju (ili na putu do kraja) ne postane izistinsko vredno ostvarenje koje bi, da je priča hrabro “odabrala” jednu ili drugu stranu, svakako postalo kultno.

Uz više nego dobre glumce (Ed Oxenbould koji glumi Garreta i Olivia DeJonge koja glumi Ashley su bili, godinu dana ranije, brat i sestra u filmu The Visit (2015))) i zanatski korektnu režiju “Better Watch Out” vam se mora naći na listi rado gledanih božićnih horor filmova.

Na skali od (1-6) ocena: 3/3+

recenzija: Gimitrije Verzić, duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.