L’ultima notte di Amore aka Posledna noć ljubavi (2023)

Svako bira svoju sudbinu

Poručniku Franku Amore-u je poslednja noć pred penziju (Amore, kapirate ? Pogledajte dvosmisleni naslov filma). Dok on džogira ka kući njegova supruga je pripremila oproštajnu žurku iznenađenja na koju je pozvala sve njegove prijatelje.

Deluje Amore i previše tužan i odsutan kada ga “iznenade” gosti… Da li je to zbog toga što sutra odlazi u penziju ? Ili je to povezano sa pozivom koji će uskoro uslediti i koji će ga te večeri odvesti na mesto zločina gde će zateći svog mrtvog kolegu i prijatelja ?

Ono što sledi je retrospektivna priča o događajima koji doveli do ove fatalne večeri u kojoj otkrivamo kako časni i pošteni ljudi naizgled lako odluče da se prihvate nečeg što i nije baš toliko “čisto” i za šta su (pogrešno) ubeđeni da ih ne može dovesti u prave nevolje.

I mada ima par izvrsnih i napetih sekvenci ovo je pre svega moralna drama koja se bavi savremenom Italijom (bićete šokirani kolike su u stvari plate policajaca u toj članici EU) i pojedincima (sa svih strana sveta) koji jednostavno žele, na ovaj ili onaj način, da žive “normalan” život.

Favino je odličan, takođe i druge uloge su solidne, muzika je i funkcionalna i efektna, te moje glavne zamerke idu ka nekim scenarističkim rešenjima koji mi nisu delovala uverljivo. Pošto je Andrea Di Stefano odgovoran i za režiju sve ide njemu na dušu :).

Vrlo dobar evropski triler u doba kada su Amerikanci izgleda zaboravili da takav filmski žanr uopšte postoji.

Na skali od (1-6) ocena: 4

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.