Murena 1 i 2 (epizode 1-8)

Ako ste mislili da je Neron zapalio žito, zeznuli ste se....
Nalazimo se u drevnom Rimu, oko 54. godine nove ere. Na strašnoj žegi u centru jednog od najvećih carstava koja je svet ikad video, gladijatori se u areni svakodnevno bore za život, ali život je u areni okrutan kao izvan nje. Svi tu žele da se dokopaju moći i mnogi su spremni da ubiju ne bi li je osvojili. Kad je reč o Agripini, drugoj ženi imperatora Klaudija, njen muž je sasvim poslužio svrsi i sad, pošto je priznao njenog sina Nerona kao naslednika, slobodno može da nestane. Vreme, međutim, ne radi za Agripinu: po Rimu kruži priča da Klaudije želi da je se odrekne zbog žene koju voli, Lolije Poline, majke mladog patricija i Neronovog prijatelja iz mladosti, Lucija Murene, koji je protagonista ovog serijala iz pera čuvenog belgijskog scenariste Žana Difoa i crtača Filipa Delabija.

Ljubitelji istorijskih stripova, sasvim je sigurno, naći će pregršt zadovoljstva u čitanju ovog epskog poduhvata Žana Difoa.

Kao neko ko je ipak površno poznavao taj period istorije moram priznati da sam bio fasciniran određenim detaljima i činjenicama koje Difo ovde iznosi. Kada kažem činjenice ne sumnjam da Difo nije dobro proučio dostupnu istorijsku građu iz tog perioda (a na kraju svake priče postoji spisak odakle su pojedini događaji i likovi preuzeti).

Veliki Rim je oduvek bio mesto grandioznih dešavanja, od intriga preko orgija i ubistava, što je i sasvim logično za imperiju koja je toliko dugo vladala svetom.

Crtež Delabija je precizan a često i spektakularan (naročito u nekim masovnim prizorima ili totalima eksterijera). Priča je zanimljiva, prepuna je ubistava, silovanja i raznih drugih pogaština sa fokusom na više likova i njihovih sudbina.

Samo izdanje “Čarobne knjige” koje dolazi u 2 knjige (nedavno je izašla treća sa još 2 epizode) je solidno urađeno i svakako najisplativije koje trenutno možete naći na ovim prostorima.

Osnovna mana koju sam osetio tokom čitanja svih osam epizoda jeste da, suštinski, ovde nema likova koji su mi bili stvarno interesantni. Svašta se tu nešto izdešava ali ni do jednog protagoniste (a Difo je uveo nekoliko neistorijskih ličnosti kojima je mogao, da je umeo, dati nekakav lični pečat) mi nije stalo.

Za osam epizoda i preko 400 strana to i nije baš pohvalno…

Na skali od (1-5) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.