Thesis on a Homicide aka Tesis sobre un homicidio (2013)

Njegova sumnja pretvara se u opsesiju...

Ricardo Darín je Roberto Bermúdez profesor na univerzitetu i uspešni advokat u Buenos Airesu. Kada se desi ubistvo mlade devojke ispred fakulteta (na zgodnom mestu na kojem se pruža vidik pravo sa prozora učionice u kojoj profesor drži predavanja svojim studentima) Roberto, ni pet ni šest već odmah sedam, biva ubeđen da je to nepočinstvo taj strašan zločin počinio njegov novi student, inače sin njegovog starog prijatelja, mladić po imenu Gonzalo Ruiz Cordera (što je inače totalno nebitno kako se zove ali čisto da ovaj tekst bude duži).

Već u tom trenutku počinjem i ja da sumnjam ali ne u tog studenta već u kvalitet ovog filma. Naime, profesor Roberto dolazi do zaključka da je Gonzalo Ruiz Cordera ubica samo na osnovu razgovora koji je imao sa njim neki dan ranije u kojem su, na akademski način, diskutovali o tezi koju je izneo Gonzalo kako “povlašćeni mogu čak i da ubiju koga god hoće i neće ih nikada uhvatiti” (prepričavam vam sada ali to je otprilike to).

Glavno osumnjičeni Gonzalo objašnjava svoju tezu profesoru Robertu

Nakon toga sledi (tipično za ovakve paranoične psihološke trilere) priča u kojoj profesor Roberto biva prosto opsednut idejom da mu je prijateljev sin psihopata i kreće i sam u istragu ko je ubio nesrećnu devojku.

U toj istrazi upoznaće i njenu sestru (sestru od ubijene) ali otkriće i neke, naizgled ali možda i stvarno, mračne tajne iz Gonzalove prošlosti koji ga povezuju sa nekim drugim ubistvima u zemljama u kojim je boravio.

Režiser Hernán Goldfrid i scenarista Patricio Vega uspevaju da od jedne, ako ne originalne onda svakako zanimljive, početne premise (inače u pitanju je ekranizacija istoimenog romana koji je napisao Diego Paszkowski) koja obećava da napravi sporu i često monotonu psihološku dramu koja gotovo odmah nakon što uspostavi temelje za krimi zaplet te temelje kriminalno zapostavlja.

Da barem dobro funkcioniše i u tom dramskom delu pa da mu “oprostimo”. Ali ne…

“Thesis on a Homicide” ne uspeva da, na kraju, bude uspešan triler a podbacuje i kao drama… i kad sam već pomenuo temelje, sama završnica ih gotovo potkopava.

Te iste (2013) godine Ricardo Darin je glumio u jednom pravom trileru koji nije možda kvalitetniji ali je svakako zabavniji. Mislim na film “Septimo“.

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.