La tarantola dal ventre nero aka Black Belly of the Tarantula (1971)

U "La tarantola dal ventre nero" se pojavljuju čak tri Bond (007) devojke


Kada pogledate dovoljno giallo filmova shvatićete da svaki dobar giallo film mora imati maskiranog ubicu, masakrirane žrtve (kod kojih je poželjno da na sebi, u trenutku masakriranja, nemaju ništa osim maskare što je naročito zgodno jer su uglavnom žrtve zgodne devojke), maestralnu muziku  i, naravno, režisera maestra.  Doduše i oni loši giallo filmovi gotovo imaju sve od prethodno navedenih elemenata.

The.Black.Belly.of.the.Tarantula.1971.DVDRip.XviD_0004

 La tarantola dal ventre nero (1971) ili Black Belly of the Tarantula (što je sasvim korektan prevod naziva na engleski za razliku od mnogih giallo filmova koji su na engleskom govornom području poznatiji pod sasvim drugačijim imenima nego u originalu) pripada rekao bih tzv. srednjoj struji giallo filmova.  Nije među najboljima a takođe je daleko bolji od najgorih.

The.Black.Belly.of.the.Tarantula.1971.DVDRip.XviD_0005


 Nevolja sa ovim filmom je što se najbolje scene u njemu nalaze u prvih 10-ak minuta filma.

The.Black.Belly.of.the.Tarantula.1971.DVDRip.XviD_0007

I to ne mislim na to što ćemo odmah pročitati da  je muziku komponovao genijalni  Enio Morikone tada tek na putu ka svetskoj slavi…

The.Black.Belly.of.the.Tarantula.1971.DVDRip.XviD_0011

The.Black.Belly.of.the.Tarantula.1971.DVDRip.XviD_0009
The.Black.Belly.of.the.Tarantula.1971.DVDRip.XviD_0008
The.Black.Belly.of.the.Tarantula.1971.DVDRip.XviD_0015


 Nakon tog  jednog od najuzbudljivijih (po mnogo čemu) uvoda u giallo filmovima, priča se pretvara u policijsku proceduru praćenu standardnim giallo trikovima. Glavni junak je inspektor Tellini u tumačenju tada mlađanog Giancarlo Giannini-a koje će tek  narednih godina praviti pravu italijansku, a potom i svetsku karijeru.

Black_Belly_Tarantula-phone_0


  On od početka gunđa povodom svog posla i ne oseća se dobro u sopstvenoj koži. U stvari tokom filma i otkrivamo da on jednostavno i nije za taj posao. Ne sećam se da sam gledao nesposobnijeg detektiva (a glavnog junaka) u filmu koji nije komedija a ovaj to svakako nije

The.Black.Belly.of.the.Tarantula.1971.DVDRip.XviD_0019


 Zaplet  je, kao i u većini giallo (ne)dela, prilično jednostavan ali je i  takođe konfuzan što je još jedna odlika giallo  filmova. Neko ubija žene lakog morala ili barem one lako obučene. E sad, zašto to radi ili zašto je neko glavno osumnjičeni  ili zbog čega i kojim redosledom  ubica bira svoje žrtve je na svakome od nas da to proizvoljno zaključi. Nikada giallo nije patio od preterane logike ali oni pravi majstori (poput Argenta ili napr. Martino) su to vešto zabašurivali pojedinim spektakularno režiranim scenama pa nam samo otkriće ko se krije “iza maske” u tim dobrim giallo filmovima bilo mnogo manje bitno od načina na koji smo to otkrili. 

The.Black.Belly.of.the.Tarantula.1971.DVDRip.XviD_0023


 Sve u svemu, jedan NiPoČemuPoseban giallo iz 70-ih godina…u stvari, zanimljiv je zbog još dve stvari. U “La tarantola dal ventre nero” se pojavljuju čak tri Bond (007) devojke.. a drugi, kao u svakom dobrom (a i lošem) giallo na ulicama ćemo videti gomilu fića.

The.Black.Belly.of.the.Tarantula.1971.DVDRip.XviD_0026


 Na skali od (1-6) ocena: 3


recenzija: Gimitrije Verzić. duh sa dva plava oka

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.