Il sorriso della iena aka Smile Before Death (1972)

Jedan šarmantno loš film.

“Smile Before Death”  je esencijalno jedan veoma loš film ali i takav je šarmantan na svoj kičersko pozersko trešoidni način,,, I da, ako ste dovoljno raspoloženi nema razloga da ga ne odgledate sa osmehom jer vas sigurno, uprkos svom nazivu, a i krajnjoj oceni, neće ubiti…

Smile Before Death (1972) TVRip_0000

Režija: Silvio Amadio
Glume:   Jenny Tamburi

Silvano Tranquilli

Rosalba Neri

 

O čemu se ovde radi:

Sumnjiva smrt bogatašice proglašena je samoubistvom. Udovac i njegova ljubavnica, inače prijateljica pokojnice, trljaje ruke jer im sledi nasledstvo ali to trljanje se iznenada prekida jer u posetu, pravo iz internata, stiže maloletna ćerka iz ranijeg braka nesrećne a sada pokojne žrtve…

Smile Before Death (1972) TVRip_0007

Ključna reč iz naziva filma:

Smile

Smile Before Death (1972) TVRip_0001

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

A-ču-ču-ću-ću-ći….

 

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Jenny Tamburi koja glumi “naivnu” Luciu (famoznu maloletnu ćerku) se tako opušteno i prirodno svlači i razgolićuje u ovom giallu da sam morao da proverim Jenny… Ispade da joj je ovo praktično jedna od prvih uloga i da je kasnije stekla malu kultnu slavu glumeći u italijanskim seksi komedijama iz toga doba.

Smile Before Death (1972) TVRip_0003

Ne, ne… spustite vaše oduševljenje (a i sve ostalo). Erotika u “Il sorriso della iena” je prilično čedna gledajući i iz današnje a i iz tadašnje perspektive.

Smile Before Death (1972) TVRip_0002

Čak ni prelepoj Rosalbi Neri nije ovde dozvoljeno da nam prikaže sve svoje čari koje nam je zdušno razotkrila iste te godine u još jednom (znatno boljem) režijskom delu Silvia Amadia “Amuck”

Smile Before Death (1972) TVRip_0004

Šta je dobro u ovom filmu ?

Šašava muzička tema koju ćete duže pamtiti nego sam film.

Šta je još dobro u filmu ?

I ta prva polovina filma je takođe opuštena, finog tempa i laganog gledanja.

Smile Before Death (1972) TVRip_0006

Šta je loše u ovom filmu ?

 Zaplet. Zaplet je toliko naivan da ne čudi da je rasplet još naivniji i neverovatniji… što bi rekli, zbogom pameti, Mada, i ovde se verovatno po ko zna koji put ponavljam, nikada logika u giallo filmovima nije bila od neke krucijalne važnosti za krajnji utisak o njima, poneki put, a upravo je ovaj jedan od tih (puta), glupost previše bode oči a činjenica da je Amadio praktično pokrao završnu scenu filma iz jednog giallo bisera iz iste, pretrpane, 1972 godine samo me je dodatno nerviralo.

Smile Before Death (1972) TVRip_0009

Šta je još loše u ovom filmu ?

Nije samo ta scena pokradena iz tog filma. Mnogo čega je “pozajmljeno” i od njega i od nekih drugih… mada, možda sve to daje dodatni šarm i šašavost ovom teškom dostupnom i retko gledanom filmu (samo 123 user-a je dalo ocenu na IMDB). Takođe, potrebno je imati u vidu da je Amadio samo te, čuvene 1972 godine, režirao i napisao scenario za čak četiri filma.

Smile Before Death (1972) TVRip_0010

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Naravski… na primer njegov Alla ricerca del piacere aka Amuck ! (1972)

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

 loših i stvarno dosadnih filmova nikada nije manjkalo…

Vredi li ovo gledati ?

Ako je giallo vaša ljubav onda svakako se potrudite da pronađete i ovaj film…ali samo ako bez gialla ne možete da živite….

Gledati ili ne gledati pitanje je sad....
Gledati ili ne gledati pitanje je sad….

Zaključak za kraj:

Sudeći po onim scenama koje nedostaju i koje, sasvim moguće, nikada i nisu snimljene “Smile Before Death” je mogao biti sasvim drugačiji i interesantniji film… ali, to nikada nećemo znati

Smile Before Death (1972) TVRip_0011

 

Na skali od (1-6) ocena: 2
recenzija: Gimitrije Verzić. duh sa dva plava oka

 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.