Lady Bird (2017)

U Sakramentu 2002 godine odrasta tvrdoglava i svojeglava Kristin MekFirson koja insistira da je svi oslovljavaju kao "Lady Bird"

Lepa Greta Gerwig (Frances Ha (2012)) debitovala je kao režiserka ovim malim ali interesantnim filmom koji je te godine imao hrpu najvažnijih nominacija za Oskara (film,režija, glavna i sporedna glumica, scenario). Nije osvojio ni jednog.

Osim što je lepa Greta je i veoma talentovana te sam baš bio “tužan” što joj njen Barbie (2023) (ne računajući Kena ) nije doneo nominaciju za režiju… mada ni scenario nije loša uteha.

Šalu na stranu (ako vam je prethodni pasus uopšte bio šaljiv) generalno volim filmove Grete Gerwig, da li one koje je režirala (Little Women aka Male žene (2019)) ili one koje je napisala.

Ako ste pogledali ovaj super trejler možete već zaključiti da je “Lady Bird” dramska komedija o odrastanju (tzv. coming of age film) u kojoj pratimo zgode i nezgode mlade dame (koju sjajno tumači Saoirse Ronan) u onim ključnim trenucima kada mora konačno odabrati šta u stvari ona želi da radi u svom životu…i sa životom.

Film je veoma pitak (zahvaljujući taman koliko treba vremenskom trajanju od devedesetak minuta), dijalozi su britki i efektni, Laurie Metcalf koja glumi njenu majku je izvrsna i sve u svemu ako još niste pogledali ovaj biser iz 2017 godine onda ste propustili jedan od vrednijih filmova novije američke kinematografije.

Timothée Chalamet u jednoj od svojih prvih bitnijih uloga

E sad, zašto je krajnja ocena “samo” četvorka je verovatno više do mene nego do samog kvaliteta filma. Nekako mi u ovom (strukturalno i tematski) “vanbračnom” čedu Vudi Alena nedostaje ipak duhovitost Vudi Alena…ali nećemo o Alenu…

Na skali od (1-6) ocena: 4

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.