Barbie (2023)

Ovo je feministički film isto koliko je i "Odiseja u svemiru 2001" darvinistička.
 Kao što ste svi verovatno upućeni naš dragi Biograf nas je (zauvek?) napustio i postojanje ovog sajta je dovedeno u pitanje. Pošto sam domen ističe tek za 2 godine tj. sve je već plaćeno unapred, iskoristićemo tu mogućnost da objavimo neke zaostale radove/beleške Biografa koje smo pronašli u njegovoj fioci radnog stola (nakon što smo mu obili kancelariju jer nam još uvek duguje poslednjih 60 plata). 
 Narednih dana će u serijalu pod nezvaničnim nazivom Barbie izaći njegova razmišljanja o 3+1 filmu koje je pogledao pre nego što je načisto pukao... 
Uživajte...dok možete...

Moj plan je bio da tog dana pogledam tri filma u bioskopu i to po ceni jednog. Evo kako je to prošlo:

Za projekciju u 18h radnog dana sala je bila i više nego dobro popunjena. Pošto je ovo bio film za koji sam i platio ulaznicu kupio sam i kokice, izvadio (kupljenu u lokalnoj prodavnici) “Coca Cola 0.5” skrivenu u pantalonama, i seo u sedište.

Bio sam uglavnom okružen tinejdžerima mada bi za mnoge od njih rekao da su dečaci i devojčice koji idu u osnovnu školu.

Zanimljivo je da ovaj trejler uglavnom obuhvata prvih 30ak minuta filma i da ono što sledi nije uopšte onako zabavno kako ste možda pomislili da će biti

Otvorio sam kokišku (kako volim da joj tepam kada je vadim iz pantolona) i zgrabio šakom preslane kokice.

“Barbie” je upravo započeo…

U ovom trenutku, na tom Biografovom papiru umašćenom od jutarnjeg bureka koji je tako voleo da jede,  sledi niz zapisa koji su napisani takvim švrakopisom da smo uspeli da rastumačimo tek sledeće reči...i rečenice:

?x*”!f3 kasnila je 15 minuta…”%”%?wc….

oko mene se širio miris… takosa i onih veštačkih umaka…

Margot Robie i Rajan Gosling su dobri. Sve je šareno i pink. Lepo je ovo dizajnirano…

“$#%&$%– ovo dvoje ispred mene se sve vreme žvalave….2!#$&(??***

Simpatično je ovo…

“%&$&%$’fgfs…prekinite više da pričate i da žderete…sve smrdi… povraća mi se….”%”&”fs1498…

Povratio sam….po onom paru ispred mene…. “%”%”&fda

Opa, otišla je iz Barbilenda…

-*%$SFA!…ovo je dosadno….dosadno…/&($”#”%&//(… dosadno….

ebote baš mi se spava… a i niko se ne smeje u sali…

/()$&/#”#”!&/(…koja je ova likuša iza mene što se non stop cereka…ne smem da se okrenem….

Ne znam šta da vam kažem ljudi. Vidim da su se mnogi kritičari kojima se ovaj film nije svideo izvlačili rečenicom da ovo “nije film namenjen njima” (ma šta god to značilo) i pretpostavljao sam da je razlog tome što nisu želeli da ulaze u političke rasprave…jer Barbie je prepun “politike”.

Opet, realno ovo stvarno nije film namenjen meni…nije namenjen ni deci jer većina “fora” i poruka oni neće shvatiti…

Kome je onda namenjen ?

Brdo para koje je zaradio i koje zarađuje verovatno daje odgovor da je namenjen većini publike ali u toj sali prepunoj mladih, osim te jedne iza mene koja se grohotom smejala sve vreme, Barbie i nije bio nešto zabavan doživljaj.

Poruke koje nam šalje su na nivou poruka koje imate u većini naših poratnih (II svetski rat) filmova u kojima se na pijetet stavljaju “Tito partija i socijalizam” to jest veoma su direktne i neskriveno “debilne” u smislu da vam bukvalno crtaju “da nije dobro ovo a ono je dobro”….

Mislim, film koji je pre svega vizuelna umetnost, nema potrebe, da nakon što nam prikaže upravni odbor kompanije Mattel u kome sede isključivo muškarci (na čelu sa Wil Farelom), da nam neko direktno u facu/ekran još dodatno pojasni/ispriča šta je ovim naš “pisac”(Greta Little Women aka Male žene (2019) Gerwig) hteo da kaže.

Pa nismo valjda debili…ili možda i jesmo.

Elem…da skratim…meni je “Barbie” bio uglavnom naporan za gledanje. Dosadan, razvučen, bez nekog stvarno zanimljivog sadržaja, vizuelno dopadljiv ali sa previše priče i previše “propovedanja”.

Na skali od (1-6) ocena: 2+

p.s. nisam odgledao kompletnu odjavnu špicu jer sam već kasnio na projekciju sledećeg filma

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.