Good Time (2017)

Od sumraka do svitanja...

Od braće Safdie stigao nam je 2017 godine “Good Time”, izuzetno interesantan krimić u kojem glavnu ulogu tumači Robet Pattinson (The Batman aka Betmen (2022)). Pattison je lik koji toliko obožava svog mentalno retardiranog brata da će ga praktično pravo sa terapije odvesti u pljačku banke.

Mada, ne neki svoj uvrnuti način, Connie Nikas (Pattison) stvarno obožava svog brata Nicka (glumi ga jedan od režisera Benny Safdie) i učiniće sve da mu pomogne i izbavi iz nevolje u koju ga je, doduše, sam i smestio.

Čitava priča “Good Time” je smeštena praktično u jedan dan koji počinje neuspelom pljačkom braće Nikas a potom i njihovim paničnim bekstvom. Nik ubrzo biva uhapšen a Connie pokušava da smisli kako da ga izvuče iz bajboka.

Dakle, sama priča nije nešto spektakularna već je veoma jednostavna sa likovima i njihovim motivima koji su sasvim bazični i samim tim nama (publici) iskomunicirani sasvim jasno.

Braća Safdie (ne braća iz filma već režiseri i autori ovog filma) koriste poludokumentaristički stil snimanja koji insistira (naročito u početku) na krupnim planovima a potom, kako priča dobija sve više na intezitetu, vešto ih kombiniju sa totalima i kadrovima u kojima se kamera nalazi locirana u nekom nestandardnom uglu, dovoljno neobičnom da se (publika) oseća kao nevoljni vojaer a da opet netremice posmatra u kakve sve nevolje Connie (i Nick) upadaju.

Prva polovina filma je i najbolje parče “Good Time” koje će te, verujem, netremice gledati. U drugoj polovini stvari se dodatno komplikuju ali samim tim i ona osnovna pretpostavka zbog čega vas ovaj film ovoliko “pogađa” a to je da totalno verujemo u realnost događaja na ekranu, počinje da nestaje.

Jednostavno u tim trenucima shvatamo da ipak gledamo samo film i ta neka “magija realizma” nestaje. Ne, neće se ovde desiti neke neverovatne stvari poput toga da će neko biti pogođen sa 10 metaka ali će preživeti ili da će se neko pretvoriti u Brus Lija i srediti jednim prstom gomilu policajaca i slično…

Ono što hoće jeste da vidimo da braća Safdie vode svoje junake u neke situacije i probleme koje služe ipak samo da produže radnju.

Kako se bliži zora, tempo opada, tenzija takođe i sama završnica ne ispunjava potencijal koji je prva polovina najavljivala.

To ne znači da je “Good Times” odjednom postao “loš” film. Ne…samo je mogao biti bolji…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.