The Batman aka Betmen (2022)

Već je isplanirano da ovo bude nova trilogija koja će biti temelj i za mnoge druge rukavce DC Betmen univerzuma. Sudeći po rezultu ovog puta temelj je solidan.

Najviše bih voleo da mogu da napišem da je novi Betmen apsolutno remek delo i da će te doživeti magično prosvetljenje, katarzu i ekstazu nakon 176 minuta spektakularnih prizora i vizija sa velikog ekrana. Ali ne mogu…jer novi Betmen to svakako nije.

[my_movie_db id=414906]

Voleo bih (ali nešto manje) da mogu da vam kažem da je ovaj Betmen Matt Reeves jedno dugačko, dosadno đubre i najveća glupost koju sam gledao u životu ali neću…jer ovaj šišmoliki je daleko od takve ocene.

Dakle, mislim da shvatate da bi mi najviše prijalo da me je Betmen pogodio pravo u pleksus i da mi je izazvao jake emocije…bilo kakve. Ali možda ja i previše očekujem od jednog stripovskog filma, pogotovo od filma koji snimljen upravo sada.

Ovako, u pitanju je jedan pristojan holivudski DC proizvod koji nam je, svima nama, podario Matt Reeves, čovek kojeg većina od vas zna po majmunima (sa planete majmuna) a ja samo po interesantnom Cloverfieldu iz 2008 godine. Doduše, voleo sam i seriju Felicity koju je Reeves kreirao zajedno sa J.J. Abramsom

Radnja se odigrava u doba Noći Veštica (31.10) i dana koji slede a Betmen je tek na početku svoje osvetničke i zaštitničke misije.

Tek je dve godine mračni zaštititnik Gothama i mnogi još uvek nisu sigurni da ovaj maskirani osvetnik stvarno postoji. Ipak, za to kratko vreme uspeo je da stekne prijatelja i saradnika u vidu detektiva James Gordona koji će ga odmah pozvati da mu pomogne da istraži ubistvo aktuelnog gradonačelnika Gothama.

Gradski izbori su za koji dan a još jedna maskirana osoba koja se predstavlja kao Riddler uvlači Betmena u mračnu igru u kojoj on (Riddler) ubija a Betmen pokušava da razotkrije zagonetke koje Riddler ostavlja pored svojih žrtava.

U isto vreme, gradom se širi nova droga pod imenom “Kapi” a mafijaški bos (koji nije hadžija) Carmine Falcone (John Turturro) je prava osoba koja rukovodi carstvom poroka i kriminala.

Ko bi uopšte poželeo da živi u ovom Gothamu ?

Ako vam kažem da je “Batmen Begins” poslednji filmski Betmen kojeg sam pogledao pre ove verzije onda znate da sam veliki ekspert za tu oblast. Oblast betmenologije.

Vizuelno “The Batman” me najviše podsećao na miks “Istrebljivača” (kojeg većina vas zna kao Blade Runnera), filma “Sedam”, serijala “Saw” uz začin “Kineske četvrti” što nije uopšte kritika rada Matt Reevesa već samo pokušaj da vam dočaram kako ovo izgleda.

Mračni grad u kome uvek pada kiša, serijski ubica koji ostavlja poruke (i koji konceptualno prođe gotovo istu trajektoriju kao Kevin Spejsi u “Sedam”), grozomorni mehanizmi smrti kojeg čine najčešće nekakve smrtonosne zamke itd i itd…

Estetika koju baštini Reeves nije ništa novo jer i svi ti pomenuti primeri su tu istu pozajmljivali i omaživali upravo iz noir filmova na koji se novi Betmen direktno referira jer ovaj Betmen je pravi detektiv koji kao da je izašao iz šinjela Dešijel Hemeta ili možda Mickey Spillanea.

Robert Pattison je veoma dobar kao Bruce Wayne, Zoë Kravitz takođe kao žena mačka ali i svi ostali glumci uključujući neprepoznatljivog Colin Farrella su stvarno na visini zadataka koji su im provereni.

Ipak, 176 minuta je definitivno predugo za ovu priču ali sam uveren i da je bio kraći za nekih 20ak minuta ne bi mi se krajnji utisak mnogo promenio.

Dobar je ovaj Betmen. Ne mogu mu naći ni jednu veću zamerku ali ne mogu ni da istaknem nekakvu specifičnu pohvalu.

Možda bi, ovako koncipiran, novi Betmen bio najbolji kao detektivska TV serija.

Lepo je biti ambiciozan kao Matt Reeves i hrabro pokušati da se udahne novi život u nešto za šta se smatralo da su prethodni autori dali definitivne verzije.

Reeves je svakako dokazao da su nova tumačenja starih priča i te kako moguća i šteta što “The Batman” na kraju nije ispao onakav epik kakav su mislili da će napraviti.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.