Top Gun Maverick aka Top Gan Maverik (2022)

Partizanska eskadrila

“Top Gan Maverik” je uzbudljiv, zabavan letnji filmski hit i stvarno nemam mnogo toga pametno da vam kažem o njemu osim da smo ovakve letnje hitove imali svakog leta ali upravo baš pre trideset ili dvadeset godina.

Danas je ovakav projekat čudo (o čemu govori i izuzetan box office uspeh pre svega u Americi) i retkost (poput Pandi) te ga moramo pažljivo čuvati i negovati (kao i vremešnog Tom Kruza jer, čak ni on, neće moći još dugo…)

Pripadam grupi (vremešnih) gledalaca koji su prvog “Top Gana” odgledali i u bioskopu (mada ne 1986 već 1994…u, nećete verovati, vojnoj kasarni u Kumboru) i koji su svakako upoznati sa njegovim kultnim statusom ali ga nikada nisu nešto voleli…naprotiv (mislim, ljudi…taj prvi film je režirao Tonny Scott Tajne arhive (br.9):The Last Boy Scout aka Prljavi igraju prljavo (1991) a on ne ume da režira).

To što taj film nisam voleo nije me sprečavalo da bezbroj puta preslušam muziku koja ga je pratila.

Elem, vratimo se mi na ovaj novi…

[imdb]tt1745960[/imdb]

Novi Top Gan ima pristojnu priču ima i dobro razvijene karaktere i što je možda i najznačajnije scene letenja izgledaju stvarno kao prave (što i ne čudi jer su CGI efekti korišćeni minimalno).

Kao šlag na tortu režiser Kosinski i Tom Kruz (Oblivion (2013)) u Top Ganu odaju nesumnjivo počast i jednom drugom kultnom filmu…

Na skali od (1-6) ocena: 4-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1094

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.