Nevada Smith (1966)

Klasičan zagor/teks/pajaPatak naziv filma za jedan, u suštini, ispodprosečan vestern.

U “Nevadi Smith” glumi Steve McQueen. Tu su i Karl Malden, Raf Vallone, Martin Landau, Pat Hingle ali nesumnjivo ovde glumi  i Steve McQueen.

nevada-smith-1966-steve-mcqueen_0000

Režiser je Henry Hathaway koji iza sebe ima gomilu dobrih i vrlo dobrih vesterna poput True Grit aka Čovek zvani hrabrost, The Sons of Ketie Edler aka Sinovi Keti Elder, 5 card Stud aka Krvavi poker, Niagara aka Niagara koja nije ni aka a ni bome vestern. Umesto Džon Vejna, Roberta Mičama ili bar Merlin Monro ovde glumi Steve McQueen aka Stiv Mekvin

nevada-smith-1966-steve-mcqueen_0002

I to 36-godišnji Steve. Da li upravo iz poštovanja prema njemu ili iz poštovanja/straha prema producentu (opet Mekvin) niko od aktera u ovom filmu nije smeo  skrenuti pažnju gospodinu Mekvinu Stivu da je baš glupo da ga zovu “Boy”, “mladiću” i sl. i da mu skrene pažnju da uopšte ne liči na tinejdžera. A to što je plus i “halfbreed” tj. mešanac,indijanac-belac plave kose da ne pominjem. Ali evo kada sam već pomenuo…da nastavim i dalje.

nevada-smith-1966-steve-mcqueen_0005

I to što mu majku glumi glumica očigledno samo nešto malo starija od njega, ne da je glupo već je kretenski. Nema veze, glumi nam Steve McQueen.

nevada-smith-1966-steve-mcqueen_0003

Upravo iz poštovanja prema njemu (i njegovoj eks-supruzi Ali MacGraw koja em nema nikakve veze sa ovim filmom em mu tada nije ni bila supruga) pokušavao sam da zanemarim taj otužni početak filma.  Na tom početku, on, stari naivčina i 36-godišnji mladac koji glumi 18-godišnjeg junošu tek uči da pije i puca. Na žalost ni ostataku ove osvetničke avanture u kojoj Max Sand  na kraju postaje Nevada Smit ne pomaže čak ni spektakularna fotografija Lucien (“Divlja horda”)  Ballarda .

nevada-smith-1966-steve-mcqueen_0007

Film je predug (130 minuta) sa zapletom  na nivou malo boljih epizoda Bonelija (Teks,Zagor itd…) što i nije neka preporuka.

Postoji priča, koju sam kasnije otkrio, da je “Nevada Smit” nastao inspirisan uspehom filma “The Carpetbaggers”  (1964) po romanu Harolda Robinsa u kome se pojavljuje lik ostarelog  Nevade Smita (Alan Ladd) pa je ovo kao nekakav nastavak koji je u stvari početak, prequel o tome kako je Nevada postao Nevada Smit, tačnije, kako je Maks postao Nevada. Kapirate ?

nevada-smith-1966-steve-mcqueen_0006

Solar produkcija Stiva Mekvina je producent ovog filma i samo ako ste baš ogromni ljubitelji njegovog lika i dela (a ima tu i što šta da se poštuje ne vezano samo za Ali MekGrou) pogledajte ga.

Ukoliko pak želite da pogledate dobar osvetnički vestern, pre pogledajte “Bravados”  sa Gregori Pekom o kome sam pisao pre par dana, koji je, uprkos svojih mana, mnogo bolji.

Na skali od (1-6) ocena: 2
recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.