LOFT (2008)

Zabavan evropski (belgijski) triler


Režiser: Eric Van Looy

Glume: Koen De Bouw,Filip Peeters,Veerle Baetens


Belgijski triler Loft iz 2008 godine već je jednom rimejkovan (2010, Holandija) a pre koju godinu dobili smo i holivudski rimejk. Dakle, šta je to u njemu tako privlačno da je nateralo producente širom sveta da se “otimaju” o njega.

Film je vizuelno izuzetno pakovan, ima taj američki šmek u postavci kadrova i koristi “fore” koje često viđamo u standardnim holivudskim savremenim trilerima. Ali sem dizajna, ono što ovaj film izdvaja je pre svega  veoma interesantan scenario. 

Pet prijatelja jedini imaju ključeva od stana u potkrovlju  jedne zgrade. Taj luksuzno opremljen apartman u kome dominira “king size” krevet isključivo im služi za njihove tajne živote tj. da bi tu dovodili svoje ljubavnice.

 Ta idila se raspada kada u tom krevetu, na samom početku filma, otkriju leš devojke koja je očigledno nasilno umrla nekoliko sati ranije. 

Čitav film je baziran na kratkim flešbekovima kojima polako otkrivamo događaje iz prošlosti i razotkrivamo deliće misterije. 

 Sama priča sa svojom rašomonskom strukturom  prepuna je sitnih dešavanja i preokreta. I ako je osnova filma i njegova zanimljivost upravo vezana za jednu veliku misteriju ljubitelji takvih filmova možda će se nakon razjašnjenja osećati prilično zakinuti jer apsolutno ne postoji mogućnost da publika uz pomoć nekakve dedukcije razotkrije tajnu.  Jednostavno scenario nam to nimalo ne pruža jer sem osumnjičenih, gotovo ceo film niti znamo ko je žrtva niti kakav bi bio motiv iza tragičnih događaja.

Ovo vam je kao rolekoster u kome uživamo ali apsolutno nemamo nikakve mogućnosti da određujemo pravac i brzinu kretanja…zato jednostavno prepustimo se vožnji.

 I kad sam već pomenuo razjašnjenje ono je dovoljno korektno i originalno da vam ne može previše zasmetati. Međutim, dodatni preokret i scene koje to prate prilično ruše kredibilitet filma i jednostavno deluju kao nepotreban višak. A tek pogotovo, taj tako holivudski a tako, bar meni u ovom slučaju, antiklimatični i amatersko glupavo bljutavo romantičan  kraj dodatno snižavaju ukupno ocenu filma.

Dakle , za prilično zabavni LOFT ipak samo 

Na skali od (1-6) ocena: 4

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.