Arabesque (1966)

Sofia Loren u punom sjaju...

“Arabeska” je prepuna mana i zavrzlama (i u filmu i tokom snimanja) ali je i takva, zahvaljujući zvezdano-magnetnom šarmu glavnih glumaca i dalje veoma dopadljiv i zabavan film.

Stanley Donen (“Singin’ in the Rain” da navedem bar jedan film legendarnog, i još živog, režisera) je nekoliko godina ranije (1963) snimio “Charade” istinski klasik i reprezantitivan primer akciono komičnih trilera iz tog perioda (na tragu Hičkoka ali daleko vedriji).

U njemu je imao na raspologanju tandem Keri Granta i Odri Hepbern (piši po Vuku da te ceo svet razume) i taj film se pokazao i kao veoma profitabilan.

Zato i ne čudi što je Donen pokušao (neuspešno) da ponovi uspeh sa “Arabeskom”. Scenario je napisan upravo za Granta ali zbog različitih problema (finansijsko-produkcionih) te ’66 Grant jeste snimio svoj poslednji film ali u Tokiju. Nakon nekoliko prepravki i dorada scenarija, budžet je već bio veliki. U London stiže Gregori Pek a pridružuju mu se i predivna Sofija Loren, tada na vrhuncu slave. Upravo scene sa Sofijom čine neizostavno filmsko štivo i od ovog, u suštini, prosečnog dela prave neku vrstu (lažnog) klasika.

Sofija je apsolutno neodoljiva pa gledalac totalno zaboravlja na “bezveznu” radnju filma kada god je ona na ekranu. Plus, tu i Stenli Donen, često koristi neobične rakurse i sekvence (napr. scena pijanog “toreadora” na drumu) kojima “Arabesku”, iz čisto komercijalnih, vodi i ka nekim art vodama (vodi vodama ! zanimljiva igra reči…besmislena… ali zanimljiva 🙂 )

Zaplet uključuje špijune i špijune špijuna, tajne šifre i bliski istok, političke i ljubavne intrige ali je sve to, u suštini, samo jedan veliki MekGafin pa vam neću prepričavati radnju.

Glavni negativac kao da je izašao iz filmova o Džejms Bondu, pa opet… ma koliko zbrkano i naivno, ovo je jedan od onih filmova koji predstavljaju pravu sliku doba u kome su nastali. Zanimljivo zabavna šarada.

 

Na skali od (1-6) ocena: 3+
recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.