The Girl with All the Gifts (2016)

Nema ovde dovoljno talenta da bih mogao da ga preporučim baš svima...

U izolovanim tamnicama, u nekakvoj vojnoj bazi, čuva se grupa dece. Svakog dana, pod okovima i vezani za kolica, odvode se u „školu“. Tamo ih uče periodnom sistemu ali pre svega, zahvaljujući jednoj plemenitoj učiteljici (Gemma Arterton), slušaju priče iz grčke mitologije.

Među tom decom, svojom pameti,šarmom i bistrinom, izdvaja se jedno devojče. Melanie, devojčica sa svim kvalitetima. I to je otprlike sve što ću vam reći o filmu jer, zašto da vam uskratim zadovoljstvo koje prvih 30ak minuta donosi, dok polako otkrivamo šta se u stvari krije iza svega. I čija maca crnu vunu prede ili već kako se kaže.  A verujte, da li je ta maca (bez vune) živa ili mrtva veoma je bitno…barem naučnici i doktorki (Glenn Close) koja nadzire tu decu.

“The Girl with All the Gifts” je mogao biti još jedan mali biser iz britanske horor kuhinje, u rangu napr. „28 dana kasnije“ (što je očigledna referenca). Britanci obično snimaju te, beskompromisnije („more edge“), žanrovske filmove, koji podsećaju (čak su i na književnom engleskom jeziku 🙂 ) na Holivud ali daleko su slobodniji i hrabriji da isteraju određeni koncept i ideju.

Zbog čega je tako ? Postoji jedan sasvim jednostavan odgovor. Osim što su budžetski daleko skromniji od svojih američkih pandana, svi ovi filmovi su manje/više i sufinansirane od strane države (BFI),  te samim tim, nemaju tu presiju zarade na blagajnama. Jer i u toj Britaniji film još uvek smatraju umetnošću.

Zbog toga, „Girl with all gifts“ može (i jeste) da bude jedna „filozofska“ drama o pitanjima same suštine ljudske egzistencije i da li uopšte, ovakvi kakvi smo, zaslužujemo da boravimo na ovoj planeti. Nakon petnaestak minuta otkrićete, i zato ovo ne smatram prevelikim spojlerom,   da je ova drama smeštena u zombi apokalipsu pa se prethodno postavljena pitanja ovde postavljaju i u bukvalnom obliku.

Te „filozofske“ ideje i dileme veoma brzo bivaju zatrpane ravnom, neinteresantnom režijom koja  određene scene koje bi trebale da donesu vrhunsku napetost prezentuju na jedan površan i nimalo atraktivan način.

I tako, nažalost, film lagano počinje da gubi na zanimljivosti. Lagano kažem, jer tek me je sama završnica dovela u situaciju da više gledam u telefonski ekran nego ono što se dešava na platnu (u vidu plazma TV).

Bez obzira na smešno mali budžet od 5 miliona dolara/funti čini mi se da je ovo u rukama veštijeg egzekutora mogao biti jedan izuzetno zanimljiv i provokativan film. Eto, napr. novi film čuvenog srpskog oskarovca Ralfa Fajnsa košta nekih 13 miliona EUR-a a i takođe ga finansira država…naša

Na skali od (1-6) ocena: 3-(2+)

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.