Trick ‘r Treat (2007)

U ovoj Noći Veštica očekujte neočekivano...

Ovo je sigurno najbolji omnibus film koji sam gledao u poslednjih 10 godina. Pravi film za današnji 31 oktobar.


Režija: Michael Dougherty


Glume:   Dylan Baker

                  Anna Paquin

                 Brian Cox

O čemu se ovde radi: 

Gledamo nekoliko  (ne)zavisnih priča koje se dešavaju za vreme  Noći veštica u nekom malom američkom gradiću* 

( * mali gradić koji je još manji od malog grada)

Ključna reč iz naziva filma:

Treat

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

Živeli!

 Zabavno

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Najzanimljivije što mi je odmah upalo u oči (osim mušica,krmelja i trepavica) jeste činjenica da ova izvrsna horor komedija nije doživela bioskopski uspeh koji je svojim kvalitetom svakako zasluživala. Snimljen 2007 godine dve godine se vucarao po nekim festivalima tražeći zgodnu priliku da krene u bioskope i praktično nikada je nije doživeo. Imao je limitiranu bioskopsku distrubiciju i odmah je završio na DVD.

Šta je dobro u ovom filmu ?

Ovo je prava bon(m)bona od filma. Od koncepta koji je odlično preneo svu ikonografiju ovog, pre svega, američkog praznika koji se poslednjih godina, iz nekakvog pomodarskog razloga preneo i kod nas (mada, u našim životima, razloga za slavlje je toliko malo ovih decenija da je sasvim normalno da ćemo slaviti i St.Patrick Day a i Halloweeen, samo da tada, u tim pijanim trenucima, bar za trenutak zaboravimo svakodnevni horor kome smo izloženi u ovoj prokletoj lepoj zemlji) preko zanimljivo uklopljenih “tradicionalnih” monstruma i aveti ali i stereotipa o njima sa kojima se ovaj film vešto poigrava.

Šta je još dobro u filmu ?

 Pojedine priče poput one o školskom nastavniku sa mračnim tajnama koja je stvarno jezivo smešna, kao  i one sa grupom dece koja kreće u avanturu posete kamenolomu u kome se odigrao događaj poznat kao “Masakar u školskom autobusu u Noći veštica” koja je samo jeziva ali baš,baš jeziva su vrhunci ovog filma.

Šta je loše u ovom filmu ?

Nevolja sa “Trick ‘r Treat” je ta što nisu sve priče na nivou onih malopre pomenutih. To ne znači da su loše ali nisu dovoljno dobre.

Šta je još loše u ovom filmu ?

Tempo. Film koji je inače gotovo pretežno svojim većim delom pravi rolekoster za uživanje (i nabijanje adrenalina) povremeno skrene u nekakve “močvarne” rukavce koji štete generalnom utisku i koji su možda komotno mogli biti izbačeni bez neke veće štete. Na sreću tih “skretanja na pogrešne koloseke” je doista malo da mogu da pokvare doživljaj.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Ako se prisetimo savremenih tzv. antalogijskih horor filmova (tipa “V/H/S“) “Trick ‘r Treat” je superioran.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Već sam naveo bar jedan.

Vredi li ovo gledati ?

Svakako. Idealno je to učiniti odmah danas.

Zaključak za kraj:

Najavili su da će snimati i nastavak. Konceptualno ovaj film može imati bezbroj nastavaka. Pitanje je samo da li oni mogu ponoviti duh koji je imao original. Zeznuto je zezati se sa duhovima…



Na skali od (1-6) ocena: 4


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

 
Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.