Ender’s Game (2013)

Meni se "Ender's Game" dopao...uglavnom.

U nekoj dalekoj budućnost došla je do rata između naše i vanzemaljske insektolike rase. U tom prvom sukobu ljudi su, uz dosta sreće, izašli kao pobednici. Pedeset godina kasnije, u iščekivanju novog napada, odabrana deca prolaze kroz obuku (Borbenu akademiju) jer se smatra da su ona, zbog svojih intelektualno/psihofizičkih/gejmerskih osobina, u prednosti nad odraslim ljudima i jedina šansa naše civilizacije za opstanak.


Režija: Gevin Hood

Glume: Harrison Ford

              Asa Butterfield

              Viola Davis


Zbog čega je ovaj film dobar ? Ima legendarnog Harrison Forda u jednoj od svojih najboljih uloga iz pozne karijere, mali Asa je ubedljiv kao Andrew “Ender” Wiggins a i svi ostali klinci su odlični. Takođe, vizuelno ovaj film deluje gotovo savršeno. Ja sam spreman da poverujem da ta “Borbena akademija” stvarno tako izgleda u toj budućnosti i da upravo tako mora izgledati obuka za buduće komandante elitnih jedinica. U stvari, sama obuka i odnosi među učenicima, dati su u klasičnom ključu,  prepoznajemo situacije, sukobe, motive iz nekih drugih čuvenih filmova koji se bave vojnim drilom (ili iz sospstvenog iskustva za ove koji su imali tu (ne)sreću da godinu dana svog života prepuste nekim čikama u maslinastim uniformama).  Ovde je to još dodatno zanimljivo jer su glavni junaci klinci od jedanaest,dvanaest godina.

Zbog čega onda “Enderova igra” nije odlična ? Neki delovi filma jednostavno ne fukcionišu. Film je zasnovan na prva dva romana iz,za sada, beskrajnog serijala o Enderu (pisac Orson Kard ) koja su objavljena 1985 i 1986 godine. Mogu ocenjivati samo film jer nisam čitao ove, kako vidim, popularne i cenjene SF romane, pa mogu samo pretpostaviti da mnogi nedostaci filma na nivou priče su posledica određenih sažimanja i skraćivanja koja su morala uslediti da bi se napravio jedan celovečernji film. Elem, bilo kako bilo, lik Viole Davis koja tumači psihologa zaduženog za procenu da li su deca dovoljno zrela/sposobna za svoju ulogu, ovde je jednostavno suvišan/nepotreban, olako utrošen. Kao da je u filmu samo zbog toga da bi Harison Ford imao sa kim da priča.

 Zatim, Gevin Hood (koji je napisao i scenario) u pojedinim trenucima kao da koči/ublažava radnju pa pojedina dešavanja nemaju onakav dramatičan efekat kakav su (verovatno) želeli da postignu. Posebno se to odnosi na završnicu filma koja, barem meni, liči da je nakalamljena, nabacana raznim idejama koja su nam ovde prezentovana kroz monolog, znači reči, i samim tim, pošto je film pre svega vizuelni medij, nije dovoljno ubedljiva.

“Ender’s Game” je doživeo skromni uspeh na blagajnama i nisu planirani nastavci.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

 

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.