La morte ha fatto l’uovo aka Death Laid an Egg (1968)

On redovno ubija prostituke u istoj sobi istog hotela dok istovremeno vodi farmu pilića i spava sa slatkom plavušom koja je rođaka njegove žene. Bezglave kokoške koje (s)nose ogromna jaja su mu tek na dnu prioriteta.

Pre nekoliko dana nas je napustila velika Stephane Audran Le scandale aka The Champagne Murders (1967)(Stefani Odran).

Pošto i onako većina nas (vas) i nema nikakvog pojma o ovoj legendarnoj franucuskoj  glumici ovaj omaž (lepa i ovde sasvim prigodna francuska reč) će biti sasvim prigodan.

Dakle, kakve veze ima Stefani sa filmom pod čudnim nazivom „Smrt je snela jaje“ ? Pa, realno, ama baš nikakve… Ipak, ako upotrebimo detekciju Šerlok Holmsovog mlađeg (i pametnijeg) brata i metodologiju poznatu pod nazivom „Šest stepeni razdvajanja tj. Kevina Bejkona“ veoma ćemo lako videti tu vezu.

U filmu „Kokoška tj. smrt je snela jaje“ glavnu mušku ulogu tumači Jean-Louis Trintignant (Žan Luj Tretjan) koji je takođe legenda francuskog/svetskog filma. Osim što je, za razliku od Stefani, još uvek živ (87 godina) ovaj karakterni glumac, koga možda, kažem samo možda, znate po nekim ulogama u poslednjih 20-ak godina u filmovima nekakvog Haneke-a ili Kišlovskog, nekad davno beše u, kratkotrajnom, braku sa Stefani. I ne samo to, nego je iste ove, 1968 godine, zajedno sa Stefani snimio čuveni „Les Biches“ (opet sasvim prigodan i užasno politički nekorektan naziv ) koji je, naravno, režirao tadašnji  (i dugogodišnji) njen suprug Claude Chabrol (Klod Šabrol) još jedan iz plejade legendi francuskog filma.

Pošto sam siguran da vam je prethodni deo teksta bio fenomenalno zanimljiv (jer se u suštini bavio onim temama koje naš narod najviše zanima (osim Zadruge/Parova), tj. ko je koga i kada *ebo) red je da vam i ostatak bude jednako zanimljiv.

„La morte ha fatto l’uovo“ počinje sa relativno zanimljivom voajerskom  paralelnom montažom dešavanja u različitim sobama  jednog hotela. U jednoj sobi neko se besi ispred ogledala u kupatilu, u drugoj neko stavlja sočivo u oko, a napr. u trećoj naš Marko (Žan Luj Tretjan) krvnički napada (sa sečivom) jednu uplašenu damu. Nakon ovog bizarnog početka sledi nam još bizarniji zaplet.

Saznajemo da je Marko oženjen bogatom Anom (Gina Lollobrigida), vlasnicom automatizovane farme pilića i da sa njima živi Anina dalja rođaka Gabri (Ewa Aulin). Ubrzo otkrivamo da je novi marketinški stručnjak za piliće u Markovoj „jajastoj“ firmi, u nekakvoj šemi sa jednom od ukućanki i da kuje mračni plan. Takođe otkrivamo da srednjovečna Ana izgleda odlično u donjem vešu ali, nažalost, ne otkrivamo da li je isti takav utisak i bez…mada, nema tu mnogo nedoumica.

I kao vrhunac svega, na toj farmi se bave i mengelovskim eksperimentalno genetskim razvojem nekakvih super pilića. Kao da to nije dovoljno, režiser (i scenarista) Guillo Questi povremeno ubacuje i socijalne teme ovekovečane u štrajku bivših radnika (pilićara) ove farme koje su zamenile mašine.

Ovako ispričano, verovatno vam se čini da ovaj film i ima nekog smisla. Verujte, apsolutno nema. „Smrt je snela jaje“ je čudna i ambiciozna mešavina različitih stilova, žanrova (neki spominju giallo…nema ovo mnogo veze sa giallo), ideja i karaktera koja je snimljena/montirana/realizovana onako kako je to bilo moguće/dozvoljeno samo tih godina sa renomiranim glumcima. To ne znači da je u pitanju genijalno zaboravljeno delo filmske umetnosti trenutno dostupno na ovoj šugavoj (a blu ray !) kopiji. Naprotiv, smrt je ovog puta možda i snela jaje, ali to jaje je definitivno mućak.

Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

6 Comments

  1. Видећемо убрзо какав утисак филм оставља са много бољом сликом и у “редитељевој” верзији у трајању од 104 минута.

    • Da, negde načuh da se sprema duža verzija. Možda bude smislena :). Naravno, smislenost ne znači i kvalitet. Postoje i totalno “besmisleni” filmovi koei zbog svojih upečatljivih “slika/prizora” pamtimo i volimo… Ne čini mi se da će “…jaje” u bilo kojoj verziji upasti u neke od tih…ali pružimo mu šansu 🙂

  2. Око овог филма мишљења су врло поларизована. Мало сам скенирао критике на IMDb, погледао у две књиге (Giallo & thrilling all’italiana и Blood & Black Lace) и један фанзин (European Trash Cinema Vol.6). Све ми се чини да ће ми искуство са гледањем овог филма бити слично оном са Se sei vivo spara.

  3. Eto, za taj film nisam ni čuo :). Doduše, vidim da je vestern, a preferiram giallo… Na starom blogu imaš više ovih mojih “razmišljanja” jer još nisam preneo mnoge te recenzije na ovo mesto. http://bviz.blogspot.rs/search/label/giallo . Nego da iskoristim priliku da nešto upitam, znam da si ti veliki znalac za taj filmski period (“znamo se” 😉 sa nekih foruma). Da li postoji negde bolja verzija filma Alla ricerca del piacere aka Amuck! ? Gledao sam je na nekoj očajnoj kopiji a to je film koji bi (iz raznih razloga 🙂 ) voleo definitivno da odgledam u remasterizovanoj verziji.

    • Хвала за ово “зналац”.
      Alla ricerca del piacere aka Amuck! постоји у одличној презентацији пошто су га две фирме, 88 Films и Camera Obscura, објавиле на Blu-ray дисковима. Смео бих да се кладим да на CG постоје врло квалитетни рипови али из одређеног разлога не могу вечерас да приступим сајту да то потврдим.

      • Sada sam tek shvatio da sam Amuck pogledao pre neke četiri godine. Nisam u međuvremenu gledao da li se pojavila bolja kopija nego me ova diskusija podseti :). Upravo proverio i na rare lust-u ima odlična kopija…sada još samo da je “skinem” 😉 p.s. nije mi jasno zašto ne mogu automatsko da idu komentari nego moram svaki da odobrim. Čekirana mi je opcija da Comment author must have a previously approved comment ali izgleda da to baš i ne radi tako…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.