Le scandale aka The Champagne Murders (1967)

Nije mene dušo ubilo, ubilo vino rumeno...

Prava je šteta što prvi film Klod Šabrola ( Claude Chabrol) koji predstavljam na ovom mestu nije ni blizu njegovih najboljih radova. U stvari, kažu da je “zlatni period” Chabrol-ovih filmova počeo sledeće godine sa “Les Biches” i da je trajao do 1978 godine završno sa “Violette Nozière“.

Stéphane Audran u “Le scandale”. Glumila je i u većini filmova svog supruga Chabrola (pa i nakon razvoda)

Ova gornja lepa slika nije sa kopije filma koji sam gledao. Osim što je sama kopija relativno loša i slika je isečena sa leve i desne strane da bi se verovatno prilagodila TV formatu te neke stvari u širokim kadrovima definitivno ne vidimo.

Takođe odgledao sam francusku verziju te je Anthony Perkins (The Black Hole (1979)) naravno nadsinhronizovan. Varate se, kao i ja što sam. Bio sam ubeđen da su našli nekoga ko mu savršeno imitira boju glasa ali upravo otkrih da je ovaj čovek pričao tečno francuski jezik. Legenda.

Zaplet i nije toliko konfuzan koliko je ono što gledamo na platnu/ekranu traljavo izvedeno (puno scenarista se krije iza filma).

Kada, još pre špice, grupa siledžija napadne Paul Wagner-a (Maurice Ronet) i njegovog prijatelja Cristopher-a (Anthony Perkins) i pri tome Paul-a ozbiljno povrede a prostitku koja je bila sa njima ubiju (davljenjem), Paul biva pošteno traumatizovan ovim događajem.

Paul je vlasnik porodične vinarije čuvene po jednoj vrsti šampanjca. Vinarija se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima a njom rukovodi Christine (Yvonne Furneaux) inače supruga Cristopher-a. U toku su pregovari o prodaji sa grupom investitora. Glavni problem je što Paul i nije toliko zainteresovan za nju.

I dok gledamo taj dekadentni buržoaski svet (inače omiljena Šabrolova tema) film i ima neku relativnu zanimljivu strukturu sa jasnim društvenim i bračno nevernim prevratničkim žaokama i gotovo satiričnom atmosferom.

Problemi za Paula (a i za nas) počinje tek negde u drugoj polovini filma. Paul sa Crirstopherom odlazi na poslovno privatan put u Hamburg. Tada se dešava ubistvo još jedne mlade dame, a Paul nije siguran da li ga je nesvesno on počinio ili je to učinio neko drugi.

Mada, u tom trenutku, naizgled, film postaje interesantniji sama misterija i način pomoću kojeg nam to Šabrol prikazuje ne izgleda nimalo izazovno.. To naravno čudi jer Šabrolu je jedan od najvećih uzora bio Hičkok a i on sam nam je nebrojano puta u svojim delima pokazao kako ume veoma efektno da napravi izuzetno napete trilerske scene.

Doduše, pri samom kraju postoji jedna fina neočekivana scenaristička caka ali ne želim ništa više da vam otkrijem.

Sve u svemu, “The Champagne Murders” je jedna velika zbrka koju vredi pogledati isključivo zbog poznatih aktera koji su učestvovali u ovom projektu. Ako ga i ne pogledate….vala ništa nećete propustiti.

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.