The Black Hole (1979)

Realno, ovaj film je katastrofa. Ali, uživao sam gotovo u svakom njegovom minutu...

Ovo je jedan od najboljih najgorih filmova koje sam gledao. A te 1979 godine bio je ubedljivo najskuplji Diznijev film u njihovoj dotadašnjoj istoriji.

Diznijev odgovor na R2-D2

1977 godina nam je donela “Star Wars“. Par dana pre premijere ovog filma u bioskope je stigao i “Star Trek” koji je već bio predodređen za veliki uspeh zahvaljujući kultnoj TV seriji na kojoj je bio zasnovan te Dizniju nije ništa drugo preostajalo nego da se i on uključi u ovu svemirsku trku.

Old Bob i Vincent

Priča je, na prvi pogled, veoma zanimljiva. Istraživački brod se nakon misije vraća na planetu Zemlju. Ubrzo otkriva crnu rupu i još misteriozniji svemirski brod koji se nalazi na ivici te rupe…crne. Istraživači ne bi bili istraživači da ne požele da otkriju ko je i šta je na tom brodu. Naročito kada ovu malu ali odabranu ekipu čine glumci Anthony Perkins, Robert Forster, Joseph Bottoms, Erneste Borgnine i slatkasto ledena Yvette Mimieux. Sve glumci koji su ili već bili na zalasku karijera ili već na nezaustavljivom putu ka stazama B filma.

Tu je i genijalni Maximilian Schell koji svojim “over the top” perfomansom značajno doprinosi da moja početna rečenica ove recenzije bude toliko istinita.

Priča se naravno raspadne nakon prvih 30ak minuta i postane užasno naivna i tupava sa nizom neverovatnih scena (napr. trčanje po brodu koji se raspada; takođe morate videti pucačinu i borbu između robota itd…) ali sve je to praćeno stvarno dobrom scenografijom i, za to vreme, hvale vrednih specijalnih efekata.

Zaboravite na R2D2 i C3PO, najbolji robotski par na svetu je Old B.O.B. i V.I.N.C.E.N.T. Njihovi filozofsko životni razgovori su neprepričljivi a, moram priznati, i njihova gluma je, ako izuzmemo gospodina Schella, i ubedljivija od bilo koje replike koje će ostali, živi, glumci izgovoriti.

Galamatijas dešavanja dostiže vrhunac u samoj završnici filma koja je toliko ludačko otkačena da samo zbog nje “The Black Hole” zaslužuju bar jednu ocenu više.

Šta je radim u ovom filmu ?

Za još jedan plus odgovorna je i fenomenalna muzika John Barry-a kome mora da su rekli da spremi neku epsku muzičku temu za veliki spektakl koji se snima. I on, majstor kakav je uvek bio, šta će…komponuje ovu virtuozno uzbudljivu muzičku temu…sa (neispunjenom) nadom da će i slika koja je prati biti ista takva.

Režiser filma je Gary Nelson koji je započeo a bome i završio svoju karijeru kao pre svega TV režiser.

Ovde (relativno) mlađani Robert Forster nas je napustio pre nekoliko nedelja

I pre ocene koje sledi, koja će biti neverovatna, koliko i ovaj sam film, umalo da zaboravim da je Yvette Mimieux u specijalnoj, telepatskoj, vezi sa robertom Vincentom. Ne verujete ? Ko vam je kriv kada ne želite da pogledate ovo čudo od filma koje nam pokazuje zašto su “Star Wars”-i ispali upravo onakvi u Diznijevijm rukama (iliti bolje rečeno pod nogama)

Na skali od (1-6) ocena: 3 –

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1090

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.