Star Wars: Last Jedi (2017)

Poslednji Džedaji je verovatno i poslednji Star Wars film koji ću gledati u bioskopu

Ako ste već počeli da ovo čitate to onda znači da ste definitivno već pogledali “The Force Awakens” ili vas on uopšte ne zanima. Bilo kako bilo, i taj prethodni, prvi deo, nove trilogije bio je prepun mana i logičkih (crnih) rupa za koje je jedno od glavnih objašnjenja (i nada) bilo da će nam sve (ili bar većina) tih misterija biti razjašnjeno u nastavku.  Zato mi i nije bio veliki problem to što nismo saznali zašto Rej poseduje super džedaj moći, niti ko je doVučića, taj pokvareni i mračni (hologram) Snouk, niti zašto je Luk Skajvoker ostavio mapu pomoću koje ga mogu pronaći na tako komplikovan način umesto da im je poslao, kada dođe vreme, novogodišnju razglednicu sa ostrva na kom se nalazi. Bilo me je baš briga kako se nekakav mač našao na onoj švercerskoj planeti ili ko je ta Fazma i slične gluposti.

Jer, uživao sam u onome što je “The Force Awakens” u suštini i bio, rimejk “Nove nade” i podsećanje na drage likove iz detinjstva, lep omaž ovoj najpoznatijoj svetskoj svemirskoj bajci. Nisam samo ja uživao, uživali su i moji klinci…i nove igračke su već bile planirane za kupovinu.

Ako je prethodni film i bolovao od “mnoga toga započetog ništa toga razrešenog” (sve sa upečatljivom završnicom kada Rej predaje mač Luku i kada tek na samom kraju, po prvi put, i vidimo ovu Star Wars legendu) “Last Jedi” je pokušao da nam ipak da odgovore. Problem je što nam je dao “pogrešne” ili, u većem delu, totalno nepotrebne.

Rian Johnson jeste imao nezahvalan zadatak da nastavi stopama Džej Džeja  i da pokuša da odgovori na pitanja na koje ni Džej, kao po običaju, nije znao odgovore. Neverovatno je da je Dizni prepustio novom autoru da napiše scenario i režira središnji deo trilogije a da nisu imali nekakav globalni plan (osim prodaje novih igračaka) za kompletnu sagu, već su odlučili da igraju onako kako vetar duva. Još neverovatnije je da su sada vratili Džeja da uradi sledeći nastavak i to nakon što mu je Rajan njegovo “čedo” bukvalno  ismejao i “unakazio”.

Da li je, u stvari,  Rian (Rajan) Johnson taj pravi heroj i pravi  (poslednji?) čovek iz Raje koji se, u ime svih nas,  osvetio Dizniju što je uopšte poželeo da dira u “sveto trojstvo” ? Da li je njegovo (ne)delo prkosni pokušaj običnog  pojedinca da uništi jednu moćnu Imperiju poput Diznija ? Da li je, zaista, glavni razlog što Luk Skajvoker u ovom filmu završi onako kako je završio upravo taj što je pravi, poslednji, Džedaj taj naš Rajan a ne Luk?

Jer, ako počnem ozbiljno da analiziram ovaj film, onda za njega nema nade te mu je najbolje prići kao da je u pitanju jedna parodija, komedija i satira. Upravo tako i počinje. Dijalog Poa i (groteksno karikaturalnog) general Hux-a je na nivou Spaceballs (a u ovom kontekstu to nije nimalo dobro).  Prva scena između Rej i Luka na čije su razjašnjenje neki čekali dve godine, je stvarno smešna…samo što kada shvatite da gledate Star Wars a ne “Spaceballs 2” bude vam i malo žao svih tih starih likova na ekranu.

“Last Jedi” ima bezbroj problema, od scenarija do glume, a naročito do načina egzekucije nekih (čak i dobrih zanimljivih) rešenja.

Od ovih poslednjih džedaja mogao je da se napravi fin 30-minutni film. Sve ostalo je product placement marketing, nova edicija igrački za decu ili proboj na kinesko/azijsko tržiste, svejedno. Jedino što vredi je ona borba mačeva u “crvenoj” sobi i ledena/slana planeta, i to samo zato što, svakako moram priznati, te scene  izgledaju lepo a rekao bih i povremeno fascinantno.
I dok mi je “Force Awakens” uz sve svoje mane bio ipak okej film (i rado ga se sećam) “Last Jedi” je verovatno i poslednji koji ću odgledati u bioskopu iz tog serijala. Bioskopska karta košta neverovatnih 750 din (u Ušću) i to je i najjači utisak koji nosim sa te projekcije. Kada su mi rekli cenu prvo sam pogledao u moj novčanik potom u decu a onda sam izvadio karticu. Kad je Joda bio cicija :).
Jesam se doduše odmah nakon toga umio hladnom vodom u WC-u :).

Star Wars: The Last Jedi..L to R: Director Rian Johnson with Carrie Fisher (Leia) on set. ..Photo: David James..©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Mada, mojim klincima se svideo… kako kažu “malo je dosadan kada skače sa broda na ostrvo pa na kazino” ali je zato “kraj super”. E ta dosada pojede od 150 minuta bar nekih 120…

I dok sam napr. mogao razumeti zasto se nekim kritičarima (da ne kažem većini) “Blade Runner 2049” veoma dopada (a meni napr. i ne baš) u ovom slučaju apsolutno ne mogu da shvatim da “Last Jedi” može neko da hvali… ne mora da ga kudi…ali da hvali ? Svašta 🙂

Fakat je da su današnji klinci postali pravi produkti  instant generacija naviklih na brzu hranu, smešne youtube klipove i pozerske, lepo upakovane, ali suštinski prazne filmove prepune instant (kvazi) rešenja. I ovde ću samo o filmovima.
Svako vreme nosi svoje breme. Američki (mejnstrim) filmovi su odavno prestali da se “trude” da budu nešto vise od zabave i kako se većinska bioskopska publika suštinski demografski promenila (jer nekada su filmove snimali i za odrasle a sada ih snimaju pre svega za decu) postalo je, manje više, nebitno šta ovi novi spektakli sadržajno nude.


To se najbolje odgleda u tome sto više i ne postoje glumački super star-ovi i niko više ne govori o novom filmu tog i tog glumca (a kamoli režisera) već se napr. raspravlja da li će i kada će nekakvi X MEN ukrstiti svoja koplja (i kandže) sa nekakvim Avengersim-a a zaboravlja se suština da je Dizni upravo  kupio FOX.
Kao i u “Last Jedi”, hvalimo scene svemirskih bitki (pa majku mu božiju :), za te pare koliko su uložili u snimanje valjda je normalno da te scene izgledaju spektakularno :))  i nekakve fajtove po crvenim sobama, a zaboravljamo (niti nam je bitno) da između tih scena gledamo 120 minuta loše (a u nekim trenucima i patetično loše) glume, jeftinih scenarističkih rešenja za popunjavanje vremena tipa,  da bi obavio zadataka A, moraš pre toga da obaviš ono pod C i D ali preko lokacije B, gde ćeš pronaći osobu X koja će te dovesti do Y, i to sve sa našim novim igračkama iz happy meal obroka, sve do jeftinih štosova na prvu loptu (u jednom trenutku očekuješ da će, u sklopu obuke, Luk Skajvoker i da prdne, radi smehotresnih kursadžijskih efekata).
Ali i ako je  ova moja prethodna rečenica preduga i dosadna, ako se usresedite dovoljno na nju, ako odbacite sve ono što  smara, i fokusirate se na ono što je najvažnije u njoj (Skajvoker prdi) naćiće se  dovoljno instant sadržaja da čak i ona bude zabavna i instant klasik…
Ako pak mislite da je Luk zaslužio da uz “prdež” na kraju flma i zauvek ispari onda i nemamo o čemu nešto puno diskutovati na temu “Last Jedi”…

============

Ocena u Star Wars univerzumu (od 1-5): 2

========================================

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.