The Quiller Memorandum aka Kvilerov izveštaj (1966)

Kako otkriti nacističku tajnu organizaciju usred Berlina ?

Šezdesete prošlog veka je bilo zlatno doba špijunskih filmova. Bila je to decenija koja nam je donela prvog James Bonda, prvog Harry Palmera a evo i prvi i jedini Kvilerov izveštaj.

Quiller (George California Split (1974) Segal) je upravo postavljen na mesto svojih prethodnika u Berlinu. Quiller je američki operativac-špijun čiji je zadatak isti kao kod tih pomenutih prethodnika. Potrebno je da pronađe sedište novih nacista koji imaju plan da se ponovo uvuku u sve pore nemačkog društva.

Quillerov šef Alec Guinnes

Takođe, bilo bi lepo, barem što se tiče Quillera da ne prođe isto kao prethodnici…a oni su, svi redom, u kratkom periodu bivali ubiVeni

[imdb]tt0060880[/imdb]

Njegova istraga prati “tragove” prethodnika (od danas moja omiljena reč) a jedan od tih tragova vodi u školu gde je nedavno otkriven profesor ratni zločinac pa još i nacista.

Tamo će ga dočekati lepa Senta Berger (L’uomo senza memoria aka Puzzle aka Man Without a Memory (1974)) retka nastavnica koja govori engleski a plus je i lepa.

Quiller će je ispratiti do stana a onda će, nimalo suptilno, nametnuti se da je isprati i u njen stan. Pogađate šta se onda dešava u tom stanu ?

Naravno da ne pogađate. Njih dvoje tamo piju sokove (čaj?) i razgovaraju o tim prokletim nacistima koji su možda skinuli uniforme ali nisu promenili i potkošulje te i dalje imaju grozne imperijalističko nacionalističke želje za svoj nemački narod.

Peter Carsten

Neću vam ništa više otkriti o zapletu (i raspletu) osim što naš Peter Carsten (sa gornje slike) glumi jednu od manjih ali dobrih uloga. Pretpostavljam da znate zašto je Peter Carsten naš ?

Reći ću još samo ovo. Logička aspurdnost zapleta koja sledi u drugoj polovini filma toliko mi je smetala (bola oči) da jednostavno nisam mogao da uživam gotovo ni malo u muzici John Barrya, fino iskorišćenim eksterijerima Berlina, šarmantom Segalu…

Čak ni u lepoj Senti Berger…

“The Quiller Memorandum” pripada onoj grupi filmova u kojima će te znatno više uživati ako ne pitate “Zašto ovo,Zašto ono…”…u svakom slučaju ne mislim da vam je on među “esencijalnim” gledanjem ako vas već zanima kinematografija šezdesetih…

Na skali od (1-6) ocena: 2+/3-

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.