The Broken Circle Breakdown (2012)

If I Needed You

Ako još niste pogledali “The Broken Circle Breakdown” ili ako nikada niste ni čuli za njega onda tu “grešku” morate ispraviti čim pre.

U pitanju je belgijska melodrama o bračnom paru Didier (Johan Heldenbergh) i Elise (Veerle Baetens) koji se suočavaju sa onim najgorim što može da vam se desi kao roditelj a to je da vam dete oboli od smrtonosne bolesti.

Dider i Elise su istovremeno i članovi lokalnog bluegrass benda koji je uspešan onoliko koliko može biti neki takav bend u Belgiji.

U flešbekovima saznajemo i kako su se upoznali i kroz koje faze je prolazila njihova ljubav sve do ovog teškog trenutka.

Dok pišem ovaj tekst upravo slušam fenomenalnu muziku iz filma i imam želju da ga opet pogledam.

Ali…neću…bar ne skoro. Osim kada mi se bude opet plakalo…

Oboje glumaca stvarno i pevaju u filmu. Njihova autentična i potresna interpretacija uz preciznu režiju autora Felix van Groeningena koji potpisuje i scenario kreira jedan od najemotivnijih filmova koje sam pogledao poslednjih godina.

“The Broken Circle Breakdown” nije savršen film niti to treba da bude. Imam izvesnih “problema” sa krajem filma zbog načina/trika koji koristi Groeningen za koji, lično, mislim da uopšte nije bio potreban. Opet, završna scena, apsolutno potire sve ono što mi se nije svidelo a i onako malo toga “lošeg” i mogu da kažem.

Na skali od (1-6) ocena: 5

p.s. zanimljivo je da je ovo belgijsko, kao i dansko, takođe izuzetno, filmsko ostvarenje “Jagten aka The Hunt (2012)” te 2012 godine bilo među pet nominovanih za najbolji strani film 2012 godine. Oskara je ipak uzeo jedan italijanski kojeg još nisam pogledao. Mora da je taj još bolji zar ne ?

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.