Atonement aka Pokajanje (2007)

Raskošna istorijska melodrama koja je pre samo 15ak godina punila bioskopske dvorane...danas bi verovatno završila odmah na nekoj striming platformi

“Pokajanje” (snimljen po isoimenom romanu iz 2001) vam od prvog trenutka zaokupi svu pažnju i uvuče u svoj svet.

Engleska, 1935 godina. Imanje Tallis i devojčica Briony Tallis kojoj je najveća životna želja da postane pisac. Ona je hroničar bezbrižnih dešavanja u porodici koja su uglavnom dosadna pa izmišlja (tačnije piše) romantične priče prepune neočekivanih preokreta i fatalnih ljubavi.

Upravo zbog te njene bujne mašte i njenih godina (ima ih 13) neke stvari koje primećuje (odnos njene starije sestre i sina kućepaziteljke) u njenim očima dobijaju sasvim drugačije i užasne dimenzije.

Kada im u posetu dođe grupa prijatelja i rođaka počinje se odigravati spirala događaja koji će, zahvaljujući Briony i njenom nerazumevanju, doneti teške životne lomove i, sasvim moguće, zauvek uništiti živote nekih pojedinaca.

Priča je izuzetno zanimljiva, režija, u toj prvoj polovini fenomenalna, a publika je na ivici nerava jer mi, za razliku od Briony vidimo i neke stvari kojima ona nije svedok i koje, iz te perspektive, daju sasvim drugačiju sliku dešavanja. Takvu da smo maksimalno pogođeni nepravdama koje slede zbog te “zle sudbine” i pogrešno sastavljene životne slagalice .

A onda sledi i druga polovina filma koja se odigrava nekoliko godina kasnije i koja je, nažalost, znatno slabija od ove ubedljive prve.

[imdb]tt0783233[/imdb]

E sad…kada kažem “znatno slabija” a imate u vidu da mislim da je taj početak apsolutno fenomenalan onda, realno, to i nije toliko loše.

U “Atonement” je okupljeno na jednom mestu pregršt talentovanih glumaca. Od vodećih James McAvoy (Split aka Podeljen (2016)) i Keira Knightley (Misbehaviour (2020)) preko, tada devojčice Saoirse Ronan (Little Women aka Male žene (2019)) ili uvek pouzdane Brenda Blethyn (Vera (2011-?)). Ne zaboravimo i Benedicta Cumberbatcha koji ovde ima jednu od svojih prvih zapaženih uloga.

“Pokajanje” je moglo biti savremeno remek delo. To što, na kraju, i nije tako ispalo jeste šteta ali to i onako, najčešće, i nije moguće…

Na skali od (1-6) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.