Danger: Diabolik (1968)

Jedan od onih van vremenskih filmova...

Nakon razočaravajućeg (finansijskog) uspeha film “Danger: Diabolik” u produkciji Dino De Laurentiisa a u režiji Maria Bava (5 bambole per la luna d’agosto aka Five Dolls for an August Moon (1970) )gurnut je u zaborav ali postepeno je vremenom stekao (sasvim zasluženi) kultni status.

Nastao po jednom od najpopularnijih italijanskih stripova “Diabolik” (koji inače na našim prostorima nikada nije dostigao popularnost koji su drugi italijanski strip junaci imali) ova raskošna i vizuelno spektakularna verzija je pravi praznik za oči…na mnogo nivoa.

Diabolika glumi John Phillip Law koji će iste godine (takođe u De Laurentisovoj produkciji) glumiti u još jednoj strip adaptaciji “Barbareli”.

Njegovu voljenu glumi prelepa Marisa Mell a o tome kako je tekla sama produkcija i ko je sve bio planiran da ovde glumi saznajte sami (ali, eto da vas zagolicam… da su se neke stvari drugačije odigrali umesto ovog tandema gledali bi ste Alen Delona i Ketrin Denev).

Diabolik je inače prevejani lopov koji je prava glavobolja za predstavnike reda i zakona (ovde jednog od njih glumi Michell Piccolli). Transport 10 miliona dolara iz banke je izazov kome ne može odoleti te kreće u akciju.

Ovde bi se i zadržao sa daljim prepričavanjem radnje filma jer ona je ovde i najmanje bitna. Ono što je bitno i ono zbog čega obavezno morate videti ovaj film je, napr., fantastična scenografija Diabolikovog skloništa, bravurozna Bavina režija, izvanredna Morikoneova muzika i čitava kemp/kič estetika koja daleko nadilazi strip uzor.

Ovaj smešni trejler verovato vas neće baš ubediti da je ovo film za vas ali ako volite glamur i kemp verujem da će te uživati u svakom minutu ovog ostvarenja.

Na skali od (1-6) ocena: 4

p.s. pre par godina Italijani su snimili novu verziju Diabolika. Kada je pogledam reći ću vam kakva je…

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1096

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.