Split aka Podeljen (2016)

Kevin Wendell Crumb-u su zvanično utvrđene 23 ličnosti. On tvrdi da postoji i 24-ta, pod imenom "The Beast" (Zver) ali nju još niko nije zvanično upoznao.

1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

U ovom filmu glumi divna (mlada) Anya Taylor-Joy koja se izgleda specijalizovala za čudne i uvrnute (horor) filmove. A pošto ja obožavam uvrnuto i čudno (što je u skladu sa mojom duhovnom ličnošću) nije bilo šanse da propustim ovo ostvarenje.

2.  A  gledali smo ga :  

Zato što je u pitanju novi Šlajm-anov film.

3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:

Nakon (finansijskog) uspeha sa “Visit” naš drugar Šaljman je rešio da načisto batali visokobudžetne spektakle (a i pitanje je koji bi studio hteo da ih finansira nakon niza debakla njegovih velikih filmova) i da se načisto okrene tzv. B filmu, malim produkcijama koji upravo zbog toga pružaju svojim autorima da u okvirima tih, ipak skromnijih, budžeta (9 miliona $, zarada 278 mliona $) isprobavaju razne ludačke ideje. Zato nije ni čudo što se u filmu “Split/Podeljen” Noć Šalmajn (M. Night Shyamalan) upravo i bavi jednim ludakom.

Na sreću, ovog ludaka sa poremećajem višestruke ličnosti, glumi sjajni James McAvoy i on je i glavni razlog što se, inače  neubedljiva, završnica ne raspadne pod teretom preambicioznog scenarija, koji upravo u toj završnici iskazaju sve svoje mane (scenario, ne McAvoy)

4. Dvougao:

loše/dobro:  

Uprkos tome što je osnova filma fascinatna “23+1” ličnost Kevina Crumba (McAvoy) ovo je ipak, u suštini, mnogo puta ispričana priča o psihopati koji kidnapuje grupu (lepih) devojaka koje drži u podrumu. Naravno, osim što su lepe, ove devojke su i zgodne . Još jedan plus je i to što će veoma brzo završiti u donjem vešu. Psihopatama ali i normalnim ljudima ( i duhovima poput mene) koji vole ovakve filmove,  prijaće  i raznovrsno iživljavanje nad tim devojčicama. Doduše, neće im se svideti (mislim na psihopate) to što Shyamalan Night ne insistira na užasnim detaljima, te veći deo stvari pametno prepušta  imaginaciji nas normalnih (duhova).

Istovremeno sa ovom pričom pratimo i flešbekove iz detinjstva jedne od otetih (lik Casey Cooke glumi naša krupnooka Anya) u kojoj otkrivamo da se ona tada susrela sa stvarnim monstrumom u ljudskom obličju.

Ali, mada su mi jasne namere Šalajmana, da je taj čitav segment uveden da bi od ove eksploatorske “jeftine” teme samog filma, napravio bar mali pomak ka ozbiljnom “društveno angažovanom” projektu ipak sve deluje isforsirano, i u krajnjem slučaju (pokazaće se u završnici) totalno nepotrebno. Samim tim, “Split” umesto solidnih 90ak minuta traje previše dugih 117, a nimalo ne pomaže ni odluka u kom smeru će konačno krenuti u toj poslednjoj trećini (odavanje smera bi ipak za ovaj film bio preveliki spojler te ću je prećutati). “Podelje-n” je ipak znatno zabavniji dok se Šelajman poigrava sa gledaocima (a i protagonistima) o tome šta je prava istina koju krije  “imaginarna” 24 ličnost  Kevina Crumba.

btw. lik psihologa glumi veteranka Betty Buckley čime  Šalajman direktno daje omaž filmovima Briana De Palme mada bi i bez te glumice (koju pamtimo i volimo iz filma “Keri (1976)“)  njen lik delovao kao da upravo  izašao iz nekog Palminog filma.

5. Šta bi bilo kad bi bilo:

da je “Split” središnji deo  trilogije pod (nezvaničnim) nazivom Eastrail 177 Trilogy ? Onda bi verovatno film “Unbreakable” bio prvi deo te trilogije a gotovo sam siguran da bi se treći deo zvao “Glass”. Naravno, ovo nema veze sa vezom, zar ne ?

Režija: M. Night Shyamalan

 Glume: James McAvoy, Anya Taylor-Joy

Na skali od (1-6) ocena: 3-

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.