Vera (2011-?)

Engleska televizija je uvek imala častan odnos prema glumačkim veteranima i omugućavala im je da i u poznoj karijeri dobiju sasvim dostojne i glavne uloge...

U sklopu “priprema” za ovaj tekst, naravno, svratio sam na Wiki stranicu Brenda Blethyn. Za one koji je ne znaju, Brenda je svakako jedna od najboljih britanskih glumica iz te stare garde čija su karijere postale “zvezdane” ili bolje rečeno svetski poznate tek sa zrelim glumačkim godinama (kao napr. Judi Dench).

E sad, razlog zbog čega ona možda nije toliko poznato (i priznato) ime od gospođe Dench (The Best Exotic Marigold Hotel (2011) i The Second Best Exotic Marigold Hotel (2015)) je svakako to što je njen proboj na svetsku scenu došao sa onim, pa malim remek delom, Majka Lija (Mike Leigh) “Secrets & Lies” (1996), koji je doneo i prvu (od dve) oskar nominacije.

Ma koliko voleli filmove Majk Lija (a ja ih baš volim) morate priznati da njegovi radovi nikada nisu punili svetske bioskope, dok napr. jedan drugi “britanski izvoz” koji ima u svom nazivu cifre 007, je omogućio da Dench (kao M) postane prepoznatljivo ime i da joj se ukaže prilika za rad na raznim prestižnim projektima.

Brenda Blethyn je karijeru nastavila graditi u nezavisnim filmovima koji su možda imali festivalsku slavu ali ne i mnogo publike. Da me pogrešno ne razumete, i Dench i Blethyn, su dve đavolski dobre glumice.

Elem, vratimo se “Veri”…ono što me ja na toj WIKI stranice najviše iznenadila jeste koliko ima godina gospođa Blethyn. Jeste prva sezona snimljena, sada već daleke, 2011 godine ali stvarno nisam mislio da je Brenda 1946 godište…

Nekako je delovala mlađe od 75 godina…bar kao da ima 65 🙂

Vera je inače promoćurna detektivka, praktično sve vreme pred penzijom, brzog jezika i još brže pameti koja živi usamljeno na usamljenom imanju svog pokojnog oca (serija i počinje sa njenim useljenjem u tu kuću). U potpunosti je fokusirana na slučajeve ubistva koja istražuje a to što Vera nema privatni život ponajviše utiče na članove njenog tima koji, za razliku od nje, imaju… decu,ženu…obaveze…

Radnja je smeštena u okrug Northumberland (gradske scene su snimane u Newcastle-u) a ako ste već veliki fan serije možete krenuti i na ovu turu:

Vera Stanhope je glavni lik serijala romana Ann Cleeves. Zanimiljivo je da su već od početka autori “Vera” odlučili da ne zasnivaju sve epizode (standardne četiri od 90min po sezoni) na tim romanima. A naravno, kako su sezone odmicale (trenutno ih ima čak 10) izvornih materijala je bilo sve manje te veći broj, od ovih, 40ak filmova čine originalna scenarija.

Ja sam pogledao prve dve sezone (8 priča) i mogu slobodno reći da je “Vera” jedna od boljih serija sa ovakvom tematikom koju možete gledati. Svaka epizoda je zaokružena misterija u kojoj uvek imamo neki zločin (ubistvo/ubistva) i zadatak da otkrijemo zločince.

Mada Vera nije Šerlok Holms a tek nije ni Miss Murple (Murder, She Said (1961)) svaka od priča će vas držati u neizvesnosti gotovo do samog kraja.

Pogađanje ubice na samom početku je uvek zabavan sport za ljubitelje ovog žanra ali siguran sam da i kada, na kraju, otkrijete da ste možda pogodili znaćete i sami da taj prvi osećaj nije bio ništa drugo nego bacanje žetona na polje ruleta.

Hoću reći, “Vera” veoma vešto koristi mamac crvenih haringi i bilo je nekoliko epizoda koje su me pogrešno izvozale i odvele na totalno pogrešne puteve…što u mom slučaju može predstavljati samo vrilinu. Takođe neke od epizoda, poput S02-02 “Silent Voices”, imaju izuzetno uzbudljive i napete završnice…

Ako bi “Veru” uporedio sa nekom serijom bio bi to napr. “Lewis (2007-2015)” po načinu kako ne beži od prikazivanja nasilja (i krvi) ali to čini na dovoljno stilizovan način da seriju možete gledati i u nedelju ujutro (ako razumete šta hoću da kažem…a hoću da kažem da ne izlazim nigde subotom uveče pa sam nedeljom ujutru budan).

Kao što vidite na gornjoj slici tokom decenija emitovanja neki likovi su se menjali ali sjajna Brenda Blethyn je uvek tu. Njena harizma uspeva i da prosečne epizode izuče iz proseka a one vrlo dobre učini još boljim.

btw. pre krajnje ocene….najviše sam imao problema sa prvom epizodom. Nekako je bila čudno “balansirana” i gotovo na ivici parodije. Znači, ako vam se prva možda i ne svidi…pogledajte i sledeću…

Na skali od (1-5) ocena: 3+

recenzija: DeHičkok

p.s. ja ću svakako nastaviti sa gledanjem “Vere”. Ako vidim da se naredne sezone drastično razlikuju po kvalitetu (gore ili bolje) uslediće i nastavak priče o Veri…

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.