Shetland aka Šetland (2013-?)

Bez Douglas Henshalla ovo bi bila samo jedna standardna britanska misterija...

Šetland je oblast (arhipelag) na severu Škotske a takođe naziv i serije koja se, pogađate, odigrava na Šetlandu.

Postoje dva razloga zbog којеg svakako vredi gledati ovu škotsku misteriju. Mogu se videti na donjoj slici…

To su prelepi prizori prirode (koja jeste divna ali nekako hladna i divlja) i glumac Douglas Henshall koji tumači glavnog junaka, detektiva Jimmy Péreza.

Jimmy je praktično šef policije na Šetlandu i svaki slučaj ubistva dolazi do njega. Treba imati u vidu da su ostrva na Šetlandu uglavnom mala (a i ova veća su suštinski mala) i da na njemu živi tek nešto više od 20ak hiljada ljudi. Pa ipak i sa tako ograničenom populacijom zločini (u ovoj seriji) nisu ograničeni, i ono što autori uspevaju, iz epizode u epizodu, jeste da ta dešavanja učine dovoljno uverljivim da činjenica da gotovo svako svakoga poznaje u ovoj komuni ne utiče (bitno) na sam tok priče.

Serija, za sada, ima ukupno pet sezona (a BBC je naručio bar još dve koje će biti emitovane ove i sledeće godine)

Prva (praktično dvodelni pilot) sezona je zasnovana na romanu “Crvene kosti” autorke Ann Cleeves koja je takođe zaslužna za seriju “Vera (2011-?)” .

Misterija je o.k. i, ne ulazeći u detalje, u pitanju je prilično standardna produkcija koja verovatno ne bi dobila nastavke da nema nečeg neodoljivog u glumi Douglas Henshall-a, koji od svog Jimmy Pereza pravi jedan od najuverljivijih životopisnih likova koje sam imao videti u sličnim proizvodima koji su nam dolazili sa ostrva.

Druga sezona se već sastoji od 6 epizoda koji čine tri ekranizacije nova tri romana o doživljajima šetlandskog detektiva.

Mada u prvoj dvodelnoj misteriji “Raven Black” glumi Brian Cox ipak su druge dve, “Dead Water” i “Blue Lightning” (koja se dešava na Perezovom rodnom ostrvu) one koje su mi delovale inetersantnije. U svakom slučaju, primetan je kvalitativan pomak u odnosu na pilot.

Od treće sezone, “Shetland” se više ne zasniva na romanima Ann Cleeves već su u pitanju originalna scenaristička (ne)dela. Promenjen je i format serije te sada Perez čitavu sezonu (6 epizoda) istražuje jedan slučaj.

Ali ono što u trećoj sezoni najviše bode oči (da ne kažem smeta) jeste što se veći deo nje odigrava van Šetlenda. Naime, tragovi zločina vode ka kopnenom delu Škotske, ka Glazgovu i Perez (a i mi smo) je primoran da se vrati u grad u kojem je započeo karijeru.

Nevolja ove sezone je što ’em misterija i nije neka, već to što uvođenje tzv. BIG BAD WOLF (glavnog sezonskog negativca), ovde u vidu ostarelog lokalnog šefa kriminalne bande, mada ima par zanimljivih momenata, suštinski ne vodi ničemu novom…

Ne gledam Šetland zato što liči na druge serije…gledam Šetland zato što je na Šetlandu.

Inače, ta treća sezona ima takav završetak koji bi se komotno mogao iskoristiti kao kraj serije…ali nije. BBC je odlučio da tera stvari dalje, i tako je nastala IV sezona, koja je u ovoj post Cleeves fazi, i najbolja od svih.

I ovde Perez mora da napusti Šetland i skokne do Glazgova, ali na sreću, ipak se najveći deo radnje odigrava na ovim ostrvima. Manje više to, nego je ova sezona i sasvim solidna misterija, plus ima tako emotivni završetak koji je, gledajući sezonu koja je sledila, mogao biti idealan kraj ove serije.

U stvari, ako vam je interesovanje za Šetland opalo nakon traljave treće, slobodno skočite odmah na četvrtu, i preskočite petu…

Jer peta je stvarno ispod nivoa….

Na kraju.. nekakva sumarna ocena za ovu seriju (to jest prvih pet sezona) bi bila

Na skali od (1-5) ocena: 3

recenzija: DeHičkok

p.s. ja ću svakako nastaviti da je gledam jer mi Perez postao gotovo jednako drag kao Mors. Šteta što misterije koje rešava i nisu baš neke…

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 208

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.