Buried (2010)

95 minuta ličnog pakla....

Za ovakav koncept “štos/trik” filma moram priznati da je krajnji rezultat i više nego zadovoljavajući.

Ako ne znate, tj. niste čuli za “Buried” u kojem glavnu (i praktično jedinu) ulogu tumači Ryan Chaos Theory (2008) Reynolds, onda i ne znate o čemu pričam kada pominjem štos.

Čitava ideja se zasniva na tome da je priča smeštena u jedan sanduk, navodno zakopan ispod zemlje, u kome se naš junak Paul (R.Reynolds), civilni radnik u Iraku, budi na početku filma, da bi, veoma brzo, sa užasom shvatio da ga je neko živog sahranio.

Pošto je u pitanju sasvim realističan pristup temi, prvih nekoliko minuta ćemo, kao i Paul, provesti u totalnom mraku sve dok, na sreću (i njegovu i nas gledaoca) ne pronađe u sanduku zipo upljač, olovku i blekberi telefon…i to telefon koji radi.

Jedina interakcija koju Paul ima sa spoljnim svetom su njegovi pozivi za pomoć (porodici, FBI…) i poziv koji će dobiti od svog otmičara koji ima zahtev da kompanija za koju Paul radi isplati pet miliona dolara ili će Paul umreti.

Ova španska intenacionalna produkcija (u potpunosti snimljena u studiju u Španiji) za kormilom/režiserom ima Rodrigo Cortésa, uverljivu glumu Deadpool-a pre Deadpool-a koji, daje se utisak, maksimalno moguće koriste sve mane i prednosti ovakvog, svakako nefilmičnog koncepta koji im je dat…u vidu scenarija Chris Sparlinga.

Suštinski, “Buried” je dobar onoliko je na kraju dobra i ta priča. Ne znam koliko je bilo moguće snimiti nešto što je moglo biti napetije i atraktivnije od ovoga što smo na kraju dobili ali to, u ovom slučaju, više nije ni važno.

“Buried” je eksperiment koji je svakako uspeo ali je istovremeno i ograničio samog sebe krajnjim dometima.

Na skali od (1-6) ocena: 3+

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.